DELA

Urho-Tv – ett språkrör för Sannfinländarna?

Ute i stora världen och även delvis här hemma på Åland blir vi allt mera mångkulturella. Det gäller såväl inom näringslivet som inom idrotten och inom underhållningsbranschen. Här på Åland har detta med mångkulturella satsningar applåderats och i pressen har fotbollen, med alla dess olika nationaliteter på fotbollsplanen, tagits fram som mycket bra exempel på den utvecklingen. Men, gränsen för den glädjen går nog alldeles säkert vid Skiftet någonstans, för i Finland ( ja, jag tycker allt mera om att använda det ordet i stället för fastlandet), har man ofta en helt annan inställning till främmande kulturer. Först ut var Sannfinländarna som rakryggat sagt sin åsikt och nu kommer allt fler av de så kallade etablerade partierna efter som ekon. Det om politiken.

Till min stora glädje, som fotbollsälskare och IFK-supporter, kunde jag i vintras konstatera,att det dök upp en kanal som skulle börja sända finska ligamatcher. Härligt! Då kunde man följa med sitt lag i flera bortamatcher framför TV:n. Efter att ha sett några matcher som visats i Urho-Tv och framför allt lyssnat på det vad kommentatorerna säger, så är min bedömning kristallklar; Urho-Tv är, enligt min mening, ett rasistiskt, främlingsfientligt media. Rätta mig om jag har fel!

Här hånar man lag som har andra än ”egna produkter” på plan och räknar upp alla dessa främmande nationaliteter med, för mig, uppenbar ironi och förakt. Man understöder helt öppet det lag som spelar med flesta antalet inhemska spelare. Och detta är inte allt; det utgår en del pengar till de föreningar som får sina matcher visade i tv och mest pengar får de klubbar som har enbart finländare i sina lag. Lägre ersättning får de klubbar som har flesta antalet utlänningar i lagen och helt följdriktigt handlar det om klubbar, som kommer från mindre orter, med sämre möjligheter att fostra egna spelare. Helsingfors med sina drygt 580.000 innevånare skall jämföras med Mariehamns ca 11.000 och hela Ålands ca 28.000 innevånare.

Ok, visst finns det många som tycker att vi här på Åland skall använda bara ”egna pojkar” och visst, det finns ju många åländska lag som gör så. De spelar i division III och nedåt. Och till sist; Se bara på fotbollen i England! Hur många ”egna pojkar och engelsmän” springer ut på fotbollsplanen före avspark? Inte många.
UH Typing
Antirasist och fd Urho-tv-tittare