DELA

Ungdomsfotbollen följer inte mottot

IFK Mariehamns:s sportchef Steven Ward skriver i sin plan för föreningens ungdomsfotboll 2007 att ”ungdomsfotbollen skall bygga på att den känns rolig, givande och motiverande” (IFK:s hemsida). Jag håller fullständigt med dig. Tyvärr kan man inte påstå att IFK Mariehamn lyckas med detta.
Vad är till exempel den enkla orsaken till att man i år väljer att slå ihop de två lagen Strandnäs och Ytternäs redan i åldersgruppen -96 och uppåt, när det i ligalaget Mariehamns hemstad med omnejd borde krylla av barn i den åldern som vill spela fotboll?

En enkel förfrågan bland barn i grannskapet visar att pressen man satt på barnen har varit för stor och att glädjen hamnat i andra hand för att man vill skapa framtida ligaspelare av knattarna. Allt fler pojkar har under det gångna året hoppat av ”satsningen”, trots att man fortfarande vill spela fotboll. Detta i en ålder när man fortfarande bara är ett barn.
Frågan man behöver ställa sig är ifall det är rätt att Idrottsföreningen Kamraterna satsar på att skapa ligaspelare av alla Mariehamns fotbollsintresserade barn eller ifall föreningens ideella verksamhet, precis som tiden innan ligasatsningen, skall bygga på att skapa möjlighet för barn att utöva idrott på ett glädjefyllt sätt? Det är något som IFK lyckades med i många år tidigare, men uppenbarligen inte längre.

Vi har i många år kunnat se en otrolig bredd inom åländsk fotboll och den har fört mycket positivt med sig, inte bara som motionsform och sysselsättning, utan även i form av PR för Åland utanför örikets gränser. Har vi dock inte glömt något ifall vi bortser från barnens glädje i jakten på eventuell framgång i ligan?

Alla barn bör ges möjligheten att träna fotboll utan högt ställda krav. En 10-åring skall inte bli tvingad av tränaren att träna flera gånger än man vill och därtill spela match. Jag har inget emot ifall IFK vill satsa resurser på att ge ett ambitiöst barn en extra träningsmöjlighet, men tvånget måste tas bort. Fotboll och all annan idrott för barn skall vara rolig, givande och motiverande, precis som ni skriver. Se bara till att ni följer detta motto.
”Orolig IFK:are”


För den som vill läsa närmare om IFK:s plan för ungdomsfotbollen 2007 så finns den tillgänglig på vår hemsida : www.http://www.ifkmariehamn.com/fotboll/ under Dam & Ungdom/ Stephens info.
Där står bland annat att IFK:s 11 åringar fortsättningsvis spelar med två lag men att de bytt namn från de traditionella Ytternäs/Östernäs till de nu gällande Grönt/Vitt. Den egentliga förändringen som skett är att åldersgruppen numera kombineras ihop i en stor träningstrupp. Det innebär att tränarna och ledarna bättre och på ett mer naturligt sätt kan disponera gruppens deltagare. På det sättet tror vi att det är möjligt att förbättra varje enskild spelares utvecklingsmöjlighet oberoende av utgångsnivån.

Sedan
flera år tillbaka har varje lag/åldersgrupp en årlig diskussion om lagets ”spelregler”. I den diskussion deltar alla parter, ledare, föräldrar och spelare. ”Spelreglerna” skall vara underskrivna av alla berörda kring laget, inlämnade och registrerade på IFK:s kansli senast torsdag 15 mars 2007! Spelregel-diskussionen är det optimala forumet för att diskutera varje grupps och IFK:s verksamhet och det har skett i alla IFK:s ungdomsgrupper under februari/mars 2007.
För mer information och diskussion får ni gärna ta direktkontakt med undertecknad.
IFK Mariehamn Fotboll
Stephen Ward