DELA

Tre regeringar ansvariga för slöseriet

Tidningarna skriver om hur hårt landskapsregeringen drabbas av de höga bunkerpriserna för skärgårdsfärjorna. Inte så konstigt då man inte gjort något för att modernisera och effektivisera flottan av urgamla färjor.

Det enda man gjort är att köpa ännu en gammal dieseldriven färja, som man inte ens fått i drift ännu!

I början av 2013 presenterade Ålands Teknikkluster en utredning om miljövänliga bränslen för Åland. Bland de viktigaste punkterna var elektrifiering av linfärjorna. Med lämpliga åtgärder kunde man spara in cirka 70 procent av bränslekostnaderna. Inget har hänt. Sedan kom landskapsregeringen med sin idé om kortrutt, som med alla sina investeringar i infrastruktur bara hade ökat kostnaderna samtidigt som miljöförstöringen hade blivit enorm.

Ålands Natur & Miljö presenterade 2017 motförslaget snabbrutt, där investeringarna endast omfattade nya moderna elhybridfärjor. Dessutom innehöll förslaget möjlighet till förbindelse Brändö – Kökar tur och retur över dagen. Transportkapaciteten hade ökats betydligt på alla linjer med det förslaget och driftskostnaderna sänkts både mot dagens kostnader och kortruttens kostnader. Förslaget blev ett medborgarinitiativ, som politikerna naturligtvis förkastade. Idag med höga bunkerpriser hade vinsten varit stor!

Det är åtminstone regeringarna Gunell, Sjögren och dagens regering som är ansvariga för detta slöseri med skattebetalarnas pengar. Istället har vi drabbats av skyhögt skadestånd efter avbeställningen av ”elhybridfärjan”. Många frågar sig varför den avbeställdes men regeringen Sjögren hade i ett sista försök att tvinga genom kortrutten beställt färjan till en linje, som inte existerade. Den skulle gå Svinö – Gripö/Mellanholm vilket hade krävt en investering i väg över Gripö och bro över Spetalsundet, en extra kostnad på minst 30 miljoner utöver de 60 miljoner som landskapsregeringen skulle betala för den nya färjan och 15 års drift, utan att ha godkännande av lagtinget. Att behålla färjan var knappast en möjlighet då en 100 m lång och 17 m bred färja inte så lätt kan sättas in på existerande rutter.

Jag anser att Mika Nordberg (då ansvarig minister) och regeringen Sjögren är huvudansvariga för denna ekonomiska katastrof.

Alldeles i början av pandemin föreslog jag i en insändare att landskapsregeringen omedelbart borde beställa en serie nya färjor då nybyggnadspriserna sannolikt var låga just då. Naturligtvis gjordes inget, istället beslöt man köpa dieselfärjan från Norge. Nu har man haft det ena dyra haveriet efter det andra med de gamla färjorna utöver de höga bunkerkostnaderna.

Landskapsregeringen har fantiserat om vätgasdrivna färjor. Helt vansinnigt då det inte finns någon infrastruktur för bränsleförsörjning och det dessutom ger mycket höga bunkerkostnader. Det enda vettiga är att satsa på det, som redan är beprövat, nämligen eldrift. Det kräver investering i laddningsmöjligheter på ett antal platser i skärgården men man tycks inte ens ha planerat för det. Genom att bygga energilager med batterier för laddning av färjor och elbilar, skulle man få nytta av åtminstone en liten del av den annars helt meningslösa vindkraften.

JAN GRÖNSTRAND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp