DELA

Tråkigt för Trotskij

När detta skrivs har inte det franska presidentvalet avgjorts ännu. Dock får man ju hoppas att fransk logik kan se fördelarna med Emmanuel Macron inom Europa jämfört med Marine le Pen som knappt omfattar idén om ett europeiskt samarbete. Men några av förlorarna kan vara av intresse.

I första omgången fick dock de en gång så starka socialisterna, Hollande president 2012 – 2017, nöja sig med under två procent.

Finns ännu ett skikt: Leo Bronstein förlorade maktkampen mot Stalin och ock fick en ishacka i huvudet under exilen i Mexiko år 1940. Bronstein, mer känd som Leo Trotskij, har dock fortfarande sina anhängare och kandidaten Poutou hamnade just efter socialisterna i första omgången så drömmen lever vidare.

Vad gör att en politik som av historien diskrediterats väldigt grundligt fortfarande kan hoppas på makt? Frankrike har ännu inte hämtat sig från revolutionen 1789 och om det då var feodalismen som skulle besegras är det nu kapitalismen, som kanske den en gång så stolta franska monarkins efterträdare. Verkligheten stör inte alla politiker.

PETER ANDERSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp