DELA

Tänk fritt om kommunerna

Kan det bli en kommun på Åland? Eller tre? Eller fyra? Eller sju?

Hur skulle det se ut? Vem skulle göra vad?

Vad skulle det betyda för ekonomin, för servicestrukturen, för utvecklingsmöjligheter?

Hur skulle vi trygga skolor, daghem och äldreboenden där människor bor, och ändå skapa en effektivare struktur?

Alla dessa frågor är på bordet. Om alla dem är det inte bara tillåtet att ha åsikter – det är önskvärt. Det är vad som behövs.

I PwCs kommunstruktur-utredning ska vi i den fördjupade analys som presenteras efter årsskiftet få svar på dessa frågor. Vi får tre rangordnade och grundligt utredda alternativ att ta ställning till. Ett av dem är resultatet av kommunernas samlade arbete under fem hela dagars hårt arbete (tack för det, alla ni som varit med).

Inget lösryckt tyckande, inga vilda påståenden, ingen centraliserande järnhand. En öppen process där alla som vill vara med om det mest spännande på Åland just nu, är välkomna. Den förändringsprocess vi i landskapsregeringen driver är så långt ifrån centerns argument: ”ni vill bara lägga ner kommunerna” som man kommer. Det är sorgligt att ett parti som varit statsbärande och ansvarstagande för Åland i så många år, nu står och surar med armarna i kors och ryggen till.

Min vision är att vi ska hålla i förändringen som när man plockar abborrar ur ett nät. Det ska sprattla och hoppa, och några ska man tappa i vattnet.

Och när vi gjort jobbet riktigt bra kommer det att smaka lika gott som smörstekt abborrfile.

All information finns på landskapsregeringens hemsida www.regeringen.ax

Nina Fellman (S)

Kansli- och kommunminister