DELA

Tänk efter om hyrorna i staden

Mariehamns stad måste sluta jaga föreningar i syfte att försöka förbättra sin egen ekonomi.
Det hela började för några år sen, när man fick för sig att vi skulle ha ”marknadshyror” på hyrorna i våra lokaler. Det enda problemet var att ”marknaden” inte ville vara med. Det finns ingen ideell förening som kan betala de fantasisummor som staden ibland vill ta in.

Det senaste exemplet såg vi onsdagens Ålandstidning, judoklubbens höjda hyreskostnad. Men det är långt ifrån det enda exemplet. I december 2011 flyttade både Ålands Dataklubb och den förening jag leder, Warhammerklubben Hammaren och Penseln, ut från två rum i bergsskyddet efter att årshyran höjts från 600 till 3000. En för saftig höjning (flera 100 procent) för en förening som till 80% består av ungdomar under 18 år. De rummen står fortfarande tomma för övrigt. Ingen förening har råd med såna summor för två små betonggolvsrum längst ner i bergskyddet.

Orsaken till höjningarna är sk Internhyror och att nämnder som Bildningsnämnden har hand om så många fastigheter att en stor del av den budget man tror går till skola och fritidsgårdar går till ”hyror” mellan en avdelning i staden till en annan. Det är alltså samma pengar som skyfflas runt i stadens ekonomi.

Jag anser att det här måste få ett slut. Vi måste helt enkelt se till helheterna och acceptera att alla små föreningar fyller en viktig funktion i samhälle. I Judoklubbens fall, flera. Man får motion, kroppskontroll, social träning och blir helt enkelt bättre samhällsmedborgare av att vara en del i ett sammanhang istället för att sitta ensam någonstans.

Detta måste stadens förvaltning kunna se till istället för att enbart se till den ekonomiska aspekten. Ett samhälle skall inte skötas som ett företag, ett samhälle måste få ha sektioner som går med förlust, för att medborgarna gör får ut vinster i gemenskapen.
Det finns en orsak till varför vi betalar skatter, och judoklubben, dunderdansare, swingskeppet och andra föreningar i tredje sektor hör till de saker som de flesta medborgare gärna stöder genom skatterna.

Internhyror, det tror jag inte lika många bryr sig om.
Igge Holmberg