DELA

Tack Åland för den här gången!

Jag har många kära minnen från min uppväxts somrar i Ålands nordvästra skärgård. Det var därför med extra förväntan jag för några år sedan tog mig an uppgiften att hjälpa Ålands rygglidande patienter.

Jag har ägnat de senaste 15 åren av mitt liv åt att på S:t Görans sjukhus i Stockholm hjälpa rygglidande patienter med rygg och bäcken operationer. När jag för några år sedan fick frågan om jag dessutom kunde ta mig an ryggpatienterna på ÅHS var jag först lite tveksam. Men efter visst funderande kom jag fram till att det skulle vara ett rimligt stort uppdrag och att jag med regelbundna besök på ÅHS i Mariehamn och med en kombination av operationer i Mariehamn och lite större operationer på S:t Görans sjukhus skulle kunna erbjuda en god och rimligt heltäckande service åt Ålänningarna. För mig har det varit viktigt att kunna erbjuda den kontinuitet som jag tror är extra viktig för många ryggpatienter.

Jag har därför nu i två omgångar under snart 5 år besökt ÅHS ca 10 ggr/år. Jag har haft tuffa arbetspass som några av er märkt när jag ringt så sent att jag väckt er på kvällarna, men jag har haft trevligt under tiden, och jag har ofta fått ett mycket gott gensvar från alla trevliga och många gånger förvånansvärt positiva patienter. Mina kollegor på S:t Göran har ofta kommenterat hur trevligt det varit att arbeta med ”mina” patienter från Åland och att ni är av en särskild kvalitet, något som jag bara kunnat instämma i.

Nu har ÅHS dock valt en annan lösning för ryggkirurgin framöver och jag avslutar därför mitt uppdrag kring årsskiftet. Jag vet att jag ställt ut en del löften om fortsatt kontakt som jag i och med detta inte kommer att kunna uppfylla. Jag vet dock att det kommer andra i mitt ställe som jag hoppas kommer att kunna hjälpa er framöver.

Jag vill bara med detta brev tacka för det förtroende ni som patienter och ÅHS som uppdragsgivare visat mig under dom här åren. Jag vill också utrycka min förhoppning att vi kanske någon gång framöver ska kunna återuppta vårt samarbete.

Jag fortsätter förstås min verksamhet som ryggkirurg på S:t Görans sjukhus. Jag kommer också att besöka Åland i rent rekreationssyfte mer inriktat på fiske och skärgårdsliv några gånger per år.

Väl Mött

Andreas Westberg

ortoped och ryggkirurg

Kommentar från ÅHS: ÅHS kommer att koncentrera vården utanför Åland till universitetssjukhusen i Åbo och Uppsala som vi har avtal med. Ryggkirurgiska patienter kommer även i framtiden erbjudas vård av hög kvalitet både här hemma och vid behov på universitetssjukhuset.

Jaana Lignell, Chefläkare