DELA

Struptag på public service

En oberoende media är en av de absoluta grunderna i vårt öppna samhälle.

Jag reagerar kraftigt på styrelseordförande Jesper Eliassons inställning till vad public service är och skall göra.

Att på fullaste allvar göra tvärt emot vad en professor i politisk kommunikation uttrycker får en verkligen att ifrågasätta kompetensen om vad public service är och skall göra.

Jesper Eliasson säger att det räcker med att vi har en stark tradition av det fria ordet och att det är journalisternas eget ansvar att vara oberoende i sin rapportering. Han har knappast tänkt på orsakerna till att vi har fria ord i vårt samhälle.

Att ha en ansvarig utgivare är att upprätthålla det fria ordet hos journalisterna och oberoende journalistik gör man inte genom att ansvarig utgivare sitter på ett politiskt förtroende.

Att som Jörgen Pettersson (c) motivera detta som att det är en utveckling och förnyelse ger intrycket av att okunskapen är total. Inte heller han tar till sig av vad en medieprofessor säger om ett sådant upplägg. Public service som drivs av skattemedel kan inte jämföras med privata media som drivs av privata medel och intressen. Inget av det som JP räknar upp som en möjlighet att förbättra radions verksamhet tvingar fram detta struptag på public service.

Att arbeta fram en tillräcklig, långsiktig och förnuftig finansiering hade varit rätt sak att göra. Förslagsvis via skattesedeln. Inte att riskera ett oberoende.

Släpp stupgreppet om radion!

Julia Birney, Liberalerna