DELA

Stöd kampanj mot självmord

Jag går in på Google och skriver in sökordet självmord, det dyker direkt upp resultat. Då jag läser igenom resultaten känner jag hur det värmer om mitt hjärta, en svag strimma hopp belyser mig, sedan övergår känslan till stolthet.
Det som för några veckor sedan skulle varit fyllt av toppresultat med guider över hur man begår självmord är idag utbytt mot neutrala sidor såsom Wikipedia, men bäst av allt, det finns hjälp. Resultaten leder till hjälpsidor.

Det vi ser idag då vi googlar på sökordet självmord är resterna av ett krig, spillror, nedstängda sidor och halvtomma resultat.
De vi ska tacka för detta är alla som deltagit i kampanjen ”jag vill förhindra självmord” med www.sjalvmordsguide.se som knytpunkt.
Initiativet kom från den svenske bloggaren Pontus Löf och kampanjen har dragit fram genom Sverige och till Åland med hjälp av Twitter, Facebook och bloggar.

Kampanjen är en sökmotorkampanj mot självmordshetsare. Vad är då en sökmotorkampanj? En sökmotorkampanj bedrivs med hjälp av en så kallad sökmotoroptimering (engelskans ”Search engine optimization” – SEO) där man försöker få ett visst resultat att hamna så högt upp som möjligt knutet till ett visst sökord.
I detta fall har man jobbat med att försöka få så många bloggare och så många webbsidor som möjligt att knyta självmordsförebyggande hjälpsidor till sökord såsom ”självmord” och ”självmordsguide” etc.

Kampanjen har nu gjort många stora framsteg i och med att kampanjens egen sida ligger högt uppe på många sökningar kring självmord. En sedan tidigare välkänd sida som i detalj beskrivit olika tillvägagångssätt har även stängt ner. Åtminstone tillfälligt. Mannen som bedriver sidan visar sitt stöd för kampanjen och länkar även till hjälpsidor från webbsidans adress.
Detta kan ses som stora framsteg för kampanjen. Men kampanjen fortsätter.
För min egen del så tror jag på tryckfrihet och på åsiktsfrihet, jag tror inte att man skall behöva förbjuda självmordshetsande sidor. Däremot kan vi tillsammans försöka få hjälpsidorna att sticka fram istället.

Jag hoppas att vi kan uppmärksamma kampanjen och att den sprider sig vidare även på andra språk. Denna kampanj är någonting unikt, den har ett gott syfte. Låt oss tillsammans på ett ärligt och hederligt sätt konkurera ut de sämre alternativen mot de bättre.
En annan sak denna kampanj för med sig är att vi lättare öppet kan börja diskutera och debattera det tabubelagda ämnet självmord mer än vad man tidigare gjort.
Du som bloggar, du som bedriver en hemsida, till alla er där ute: Sprid ordet om kampanjen, tillsammans kan vi rädda människoliv!
Jannik Svensson,
Mariehamn