DELA

Står Åländsk demokrati bakom antivaccinbudskapet?

Ponera att du är en makthungrig politiker. Då är det väl självklart att bry sig om medborgarna och använda sin plattform för att sprida fakta från trovärdiga källor? Fel. Farsoter, svält och krig har gynnat auktoritära ledare i alla tider, och så även in i våra dagar. I USA säger flera tunga bedömare att inhemsk och internationell desinformation är ett större hot idag än kärnvapen. Vem hade kunnat tro något sådant för 10 år sen?

Ryssland och Kina har haft desinformation, eller propaganda som man sa förr, i sin verktygsbox länge. Och tack vare internet, supersnabba datorer och sociala medier har man förfinat metoderna. Många andra länder, inte minst förtryckande regimer, använder detta för att hålla koll på och påverka massorna och oppositionen. Vi har ju alla kunnat följa utvecklingen i USA där den förre presidenten själv twittrade flitigt. En rapport menade att över 30 000 av dessa tweets var falska eller missledande. Jag själv räknar mig själv som vänster, men har heller inga problem med att peka ut Stalins diktatur som en era där sanning och fakta helt definerades utifrån vad som passade regimen.

 

Här i Norden har vi värderat fakta och vetenskap, och vi har varit hyfsat överens om vad vi kan beteckna som bra källor för underlag för våra beslut, som medborgare och ända upp till den politiska toppen. Det är inte ett perfekt system, men bäst i världen enligt mätning efter mätning. Men Norden, och Åland, är inte isolerade från resten av världen.

Stephan Toivonen (ÅLD) frågar sig i ett inlägg på Facebook vad som händer. Detta efter att han inte lyckats marknadsföra sex inlägg på plattformen. Nå, hans senaste insändare och aktivitet på nätet ger ju en fingervisning om vad det handlar om. Står Åländsk demokrati och dess medlemmar och faktiskt bakom desinformation och budskap som annars hör hemma bland konspirationsteoretiker och anti-vaxxers? Kanske, om man är en makthungrig politiker tar man väl till dom metoder som står till buds. Men vi är många, många fler som värnar vetenskap, bra informationskällor och demokrati. Riktig demokrati alltså.

 

Ps. Du där ute som ännu inte tagit dina covid-19-sprutor. Inhämta information från källor du verkligen litar på. Ställ dina frågor personligen eller per telefon till någon kunnig på ÅHS, och ta sedan ditt beslut. Låt dig inte förledas.

TONY WIKSTRÖM (S)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp