DELA

Stå upp för demokratin!

Nu är det mindre än en månad kvar till det svenska riksdagsvalet. Många svenska medborgare bosatta på Åland har fått sina röstkort och flera utflyttade ålänningar med svenska pass likaså. Som socialdemokratisk politiker skulle det ligga nära till hands för mig att rabbla upp allt bra som svenska S vill göra för att göra Sverige tryggare. Hur man vill stärka välfärden enligt den gamla parollen ”av var och en efter förmåga och åt var och en efter behov.”

Men faktiskt så finns det något som är ännu viktigare i detta val. Att värna om det demokratiska samhället.

För min del är det helt ok om väljarna röstar på Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet eller FI. På Vänsterpartiet, Centern eller till och med KD. Men om du lutar mot att rösta på Sverigedemokraterna eller deras kopior i olika nyanser av brunt hoppas jag att du tar dig en ordentlig funderare.

Detta är ett skrämmande eko från förr. Man vill härska genom att splittra. Man vill skylla allt dåligt och skrämmande på Dom Andra – invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Och man vill montera ner och helst krossa demokratiska hörnstenar såsom fack, media och tilliten till evidens och grundtanken om alla människors lika värde.

I USA, Ungern och Polen har ”den alternativa högern” fått stor makt redan och även i övriga Norden har dessa krafter gjort ett stort avtryck på regeringsnivå.

Enligt opinionsundersökningarna kan Sverigedemokraterna få kring 20 procent av rösterna och ett sådant resultat skulle skapa en mycket svår politisk situation. Men valet är inte avgjort ännu, och jag tror och hoppas att många som vacklar väljer ett annat parti än SD. Och står upp för det demokratiska samhället.

Jag förstår och inser att en sådan här text har väldigt små chanser att ändra någons uppfattning och åsikt. Jag förstår att utsatta och marginaliserade människor är förbannade. Jag förstår att vissa känner en tjusning i tanken ”äsch, vi ger dem chansen och låter dem röra om i grytan rejält!” Men kanske, kanske någon som tänkt ge sin röst till Jimmie Åkesson funderar ett varv till och tar den knutna näven ur fickan och istället deltar i utvecklingen av det demokratiska samhället – inte nedmonteringen av det.

Tony Wikström (S)