DELA

Snöskotta lagom hårt så hänger hjärtat med

Vintern berikar oss med snö i mängder och det vita täcket lär byggas på eftersom vi ännu bara har nått halvvägs in i december månad.
Bra, tänker vissa och använder målmedvetet snöskottningen till att bygga upp styrka i kroppen.
En hel del sätts nämligen igång i kroppen när en ivrig snöskottare jobbar med spaden. Stora muskelgrupper arbetar och höjer pulsen. Upp och ner, lyft och vrid – blodtrycket påverkas likaså.
Roligt och friskt men också tid för viktig eftertanke. De ovana rörelserna som vi utsätter kroppen för, i kombination med tung belastning ute i kallt väder, är tufft. Ivern att ta i för mycket för att få allt klart skottat kan, om det vill sig illa, bli utlösande faktor till bl a ryggskott och hjärtinfarkt.

Värm upp innan! Logiskt, men vilken ivrig och stressad snöskottare gör det? Bygg i god tid upp snöskottarmusklerna för att klara av alla lyft- och vridmoment! Även det logiskt men knappast heller något som står på en kommande snöskottares schema under sommaren.
För den som har hjärtbesvär gäller det att vara extra försiktig, inte minst då kroppen är nyss uppvaknad, lite stel och kall. Se till att någon annan skottar om du är det minsta tveksam.
Rådgör med doktorn om du är osäker. Låt både hjärta och rygg få vad de tål, inte mer!

Lagom portion snö på den lätta skyffeln med helkroppsvridning när du tömmer skyffeln, benen som hjälp även vid lyft samt pauser – kan vara ett bra grundrecept för den som känner att hjärta och rygg hänger med i snöskottningen.
Annette Bergbo
Verksamhetsledare,
Föreningen Vårt Hjärta r.f