DELA

Snopet, Smakbyn

Vi hade utländska gäster. En dag, den 13 augusti, var jag förhindrad att kocka lunch, men jag tänkte, ingen fara. Vi har ju den omtalade Smakbyn inom rimligt avstånd från stugan. Jag berättade att vi har en verkligt skicklig kock på ön som öppnat restaurang. De skulle säkert få smaka kulinariskt läcker mat.
När de kom tillbaka väntade jag mig att få höra superlativer. Men ”mycket medelmåttigt” och ”absolut ingen höjdare” var bedömningen.

Bara tre alternativ fanns att välja mellan: fisk, en sallad, lasagne. Herrarna valde fisk. En portion var ok. Min man fick en torr liten misslyckad bit. Klagade. Det skulle framföras till köket, men ingen reaktion följde.
Allmänt omdöme: Den stekta lax med utsökt god sås som serveras på Eckerö-linjen slår med många längder denna Smakbyns prestation.
Fetaost-salladen var en tråkig röra som man lätt hemma blandar ihop en mer spännande variant av.

Ålandspannkakan var ok, men ingenting att entusiasmeras av. Summa summarum: en högst medelmåttig måltid. I vår omtalade Smakby.
Kvällarna bjuder väl på mer spännande varianter. Men skall inte en bra restaurang ha läcker mat all den tid de har öppet? Vi har i Schweiz blivit bjudna – av dessa gäster – på utsökt god mat till och med i små landsortsrestauranger, dag som kväll. Smakbyn blev en stor besvikelse och det kändes fånigt efter vårt skryt i förväg (och för en misslyckad portion skulle en ursäkt ha varit på sin plats).
Snopet för vår del. Vi hade missförstått konceptet.
Marianne Zimmer

Tack för feedback angående ert besök hos oss 13.8! Vi tackar även för ett trevligt samtal med er, vi ringde er för en stund sedan för att få mer info om vad som hänt, samt kunna ge en ursäkt direkt.

Alla åsikter vi får om Smakbyn och på maten som serveras här tackar vi och bockar för, och vi har som policy att alltid kocken kommer ut och pratar med gästerna ifall gästerna vill ge ris eller ros. Dock var det lite svårt att göra i ert fall eftersom ni redan hade ätit upp allt som fanns på tallriken. 

Vad vi förstod så önskade ni mer mat än vad som var på er lunchtallrik. Vi vill poängtera att man alltid får påfyllning av maten hos oss ifall man inte är mätt efter en måltid. Det informerar vi om när maten bärs ut.

Ni fick hos oss vild Östersjölax, vilken är lite torrare än den norska odlade laxen som kanske oftast serveras hos oss på restaurangerna på Åland.

På luncherna hos oss på lågsäsong serveras tre olika rätter. När vi konstruerar dem tänker vi lokala råvaror med inriktning mot husmanskost. Vår ambition är att laga rejäl och god mat, vi vill vara en folklig restaurang där alla är välkomna och kan känna sig avslappnade.

Slutligen vill vi tacka för berömmet för ålandspannkakan, roligt att den smakade! 

Vi hoppas att vi trots ert mindre lyckat besök hos oss 13.8 får se er i Smakbyn i framtiden.

 

Ha en fin avslutning på sommaren!

 

Micke & Jenny Björklund