DELA

Sluta pallra om våldtäkter

För det första vill jag säga att jag tycker precis som Igge. Och jag är inte ensam med det. Vi har faktiskt många viktigare ärenden än några (tiotals) människor som ska flytta hit. Det kommer flera hundra varje år och det har ingen upplevt som problem. Och det är inte Igge (eller Tony) som håller brasan vid liv, det är Stephan Toivonen och Daniel Lampinen som inte kan sluta skriva om någonting som bara finns i deras fantasier. Om Igge (och Tony) eller någon annan sedan ger den rätta bilden av invandringen, så är det bara bra. Men tyvärr tar det mycket rum i insändarspalterna och som sagt, det finns viktigare saker.

Vi har mindre arbetslöshet på Åland än i övriga Finland. Det betyder inte att vi inte måste jobba för att ha det så. Nu har vi läst problem inom jordbruket, senast om mjölkproducenternas oro om framtiden. Vad kan landskapsregeringen göra för att vi även i fortsättningen har en levande landsbygd och närproducerad mat?

Jag anser att KST är ett av viktigaste ärenden nu i valkampanjer. Nu är det så att den service du får beror på vilken kommun du bor i. Eftersom kommunerna har rätt att bestämma om riktlinjerna inom socialvården, kan skillnaderna bli stora. Detta gäller till exempel färdtjänst enligt sociala grunder, även avgifterna inom äldreomsorgen varierar. Jag är besviken att KST inte blev som det var tänkt från början. Kan ni, Toivonen och Lampinen, med handen på hjärtat säga att frågan om flyktingmottagning är viktigare än det att vi får en fungerande socialvård för alla som bor på Åland? Och då ryms några flyktingar med!

Toivonen och Lampinen försöker ställa människogrupper mot varandra. Toivonen försöker krångla till det så att det inte är något fel på de cirka 90 nationaliteter som redan är här. Men av någon orsak får inte någon från Syrien eller Kongo flytta hit. De ”påverkar för evigt, och utan återvändo”. Tänk om de påverkar positivt? Vem har gett Toivonen rätt att bestämma vem som får flytta och bo på Åland? Jag har mycket svårt att förstå hans resonemang.

Men jag önskar att vi nu innan höstens val kan diskutera viktiga ärenden, tänka hur vi får Åland ett ännu bättre ställe för alla. Flyktingfrågan är inte viktig. Inte ens om det kommer 350 flyktingar på 10 år.

Och så måste jag säga som en kvinna: sluta pallra (på ren ålandska) om våldtäkter, det känns nedlåtande mot oss kvinnor.

Marjo Österberg (S)