DELA

Slagorden blir helt tomma

Det lovas vitt och brett i dessa valtider. Men frågan är om inte Moderaternas ordförande Wille Valve tar priset i insändaren med rubriken ”Den som är satt i skuld är inte fri”. Där han vill ge sken av att leda det ekonomiskt ansvariga partiet.

Professorn i nationalekonomi Edvard Johansson säger dagen efter i ÅT att ”Takten på kostnadsökningen för Ålands hälso- och sjukvård är ohållbar. Det är sällan man prioriterar. Det händer inte, det bara rullar på”. Det är ett helt korrekt konstaterande, det bara rullar på.

Tack vare självstyrelsen har Åland ett sjukhus och en mycket bra sjukvård. Men Ålands Framtid har varit rätt ensamma att peka på behovet av prioriteringar och stävjande av byråkratin inom ÅHS.

Intressant i sammanhanget är att just nämnde Valve sitter styrelseordförande i ÅHS och personer som suttit i styrelsen har uttryckt sin förvåning över att det inte görs några ekonomiska prioriteringar överhuvudtaget i ÅHS-styrelsen. Moderaterna har en längre tid haft det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården genom att inneha både ansvarig minister och styrelseordförande för ÅHS.

Om man tittar på ÅHS verksamhetskostnader i förhållande till övriga förvaltningen så är det drygt 44 procenten av budgeten för 2023 och som sagt det bara rullar på. Det är så lätt att kasta ur sig klyschor som ”Den som är satt i skuld är inte fri” eller tapetsera staden med affischer om ett skuldfritt Åland. Slagorden blir dock helt tomma när Moderaterna i daglig politik inte alls följer upp det man säger sig stå för.

Anders Eriksson

ÅF

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp