DELA

Skrämmande utveckling i väst

Dagligen matas man med nyheter om dödskjutningar, knivdåd, sprängda granater mm från vårt västra grannland. Räddningspersonal hindras utföra sitt jobb och inte ens polisen går säker då polisen behöver poliser som skyddar dem som jobbar. Varför? Tur att vi bor var vi bor…

Vad är orsaken till att det gått snett i väst? Det finns förstås många faktorer. arbetslöshet, utanförskap och andra socioekonomiska faktorer men jag tror också att ungdomar influeras av film, spel och media. Det finns gott om influenser från Hollywood men också verklighetens LA och andra platser. För all del, det finns gott om europeiska ”förebilder” också. Antagligen vill man vara som dom, en riktig ”gangsta”, som har respekt, pengar och är (ö)känd. De positiva förebilderna saknas dock liksom känslan av delaktighet i samhället, respekt för andra och för lag och ordning. Låt oss inte hamna där!

Vad kan eller ska vi på Åland göra för att motverka samma utveckling här hos oss? Till att börja med måste vi föräldrar satsa på våra barn, ge dem av vår tid och låta dem få en sund uppväxt. Föräldrar måste umgås med sina barn och diskutera, lära dem vad som är rätt och fel. Vi måste förklara för barnen hur samhället fungerar och vilka våra samhällsnormer är. Vi måste lära dem om respekt för andra, ja helt enkelt uppfostra dem.

Samhällets ansvar är att hjälpa till genom skola och utbildning, fritidssysselsättningar, aktiviteter och hobbys. Samhället måste möjliggöra för barn och unga att ha bra sysselsättning och aktiviteter, t ex idrott i olika former. Genom att tillgodose behov av anläggningar och utrustning är vi en god bit på väg. Inom idrotten utförs enormt mycket ideellt arbete, men det finns gränser för allt. Om inte de fysiska förutsättningarna finns så falnar orken och intresset både bland utövare och ledare. Inom kulturen finns liknande behov av lokaler, utrustning och ledning.

För de äldre unga är utbildning viktig men också att det finns jobb att få. Vad kan göras för att få ut ungdomarna i arbetslivet istället för att nöta på sofflocket? Dessa är några av de frågor vi måste jobba med framöver och saker jag vill verka för.

Mikael Stjärnfelt (Lib)