DELA

Skräckreportagen i norr om hettan

Har inte kunnat undvika att notera skräckreportagen från media i norr av klimatalarmisterna om hur vi har det i Portugal. 47 grader varmt. Det är en liten ort uppe nära spanska gränsen. Själv bor jag 20 kilometer utanför Lissabon och maxtemperaturen igår (måndag) var 22,6 grader.

Ser också att Nyan intervjuar en boende i Lissabon, som klagar på att det är varmt utan AC. Det kan jag verkligen förstå, även om jag bodde fem somrar här innan jag skaffade en liten AC. Hur många kontor i Lissabon är utan AC?

Vi kunde läsa om hur hemskt det är i Lissabon när det är typ 36 grader. Nu råkade jag vara in till Lissabon häromdagen med en gäst och vi vandrade omkring i centrum. Det var 36 grader. Jag sade: Vi flanerar på skuggsidan och tar pauser. Gästen hade vatten med sig. Jag förlitade mig på det jag fick vid lunch, kaffepauser och annat. Min träningsklocka registrerade 13 kilometer promenad den dagen. Hade inte ens solkräm. Vi hann se en hel del av centrum medan bilen stod svalt under jord.

En skillnad mellan Portugal och Åland är att det alltid blåser här även om det är 30 grader. Det svalkar. I Norden är det vindstilla när det är varmt på sommaren eller kallt på vintern.

Jag skall inte ta debatten om koldioxiden och global warming nu utan beskriver lite hur det är att leva och turista i detta ”helvete”.

STEPHAN TOIVONEN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp