DELA

Skilj på politik och förvaltning, Mariehamns Socialdemokrater

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen går till hård attack mot statsledningen och stadsstyrelsen i sin insändare om beslutet att inte erbjuda fast tjänst åt stadens stadsmiljöchef. Inte nog att insändaren innehåller rena felaktigheter utan behandlar även en fråga som vi i politiken inte skall beblanda oss i.

Inledningsvis är situationen som uppkommit olycklig och alla är förlorare då en rekrytering inte går i hamn. Där slutar dock vårat politiska mandat som fullmäktigemedlemmar.

De rena felaktigheterna den socialdemokratiska fullmäktigegruppen framför är främst två. I en tidningsintervju bekräftar stadsmiljöchefen att diskussioner pågått kontinuerligt, den berörda parten har alltå hörts. Ingen har heller fått sparken utan man har valt att inte erbjuda fast arbete efter prövotid. Detta händer dagligen både i företag såsom inom det offentliga, det är därför prövotider finns.

Det som är mest problematiskt är dock hur Socialdemokratiska fullmäktigegruppen gör politik av ett strikt förvaltningsärende. Dagen då vi politiker blandar oss i enskilda personalärenden så bryter vi dels mot lagen samt att maktfördelningen, grundpelaren i demokratin, suddas ut. Offentlighetslagen förbjuder utlämndandet av interna personalhandlingar för att skydda arbetstagarnas integritet, vilket innebär att vi politiker inte skall och får ha all fakta. Det är beklämmande att en facklig representant som Sara Kemetter trots det skriver under insändaren, som uppmanar till att bryta mot lagen.

Politiker som inte kan skilja mellan förvaltning och politik är farliga för demokratin. Tyvärr har detta ärende än en gång belyst hur socialdemokraterna i Mariehamn populistiskt utnyttjar situationer. De förorsakar skada både för stadens förvaltning samt undergräver den demokratiska processen, och allt detta för egen vinning. För att föra Mariehamn framåt krävs laganda, respekt och ett grundläggande samarbete mellan förvaltning, stadsstyrelse och fullmäktige. Detta verkar saknas hos Mariehamns Socialdemokrater.

Jag vill uttala mitt största förtroende för både stadsdirektören och för hela stadsstyrelsen, även de socialdemokratiska representanterna. Detta till skillnad från deras egna fullmäktigegrupp och partikamrater.

Michele Ferrari
Stadsfullmäktigeledamot Liberalerna

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp