DELA

Skattebyrån måste gå att nå på svenska!

Häromdagen hade jag ett ärende till skattebyrån och ringde växelnumret som stod i telefonkatalogen.
Eftersom det är Ålands telefonkatalog och jag försökte nå Ålands skattebyrå borde det vara en självklarhet att svaret i andra änden är på svenska! Istället besvarades samtalet med ett finskt telefonsvararmeddelande. Inte ett ord på svenska!
Meddelandet sa inte ens vart jag kommit och jag trodde först att jag slagit fel nummer. Men när jag dubbelkollade numret och provade på nytt fick jag samma finska meddelande på nytt och på nytt.
Efter att ha försökt nå skattebyrån i ungefär en timme var det äntligen någon som svarade men hon förstod inte ett ord svenska. ”Jå vienta lite” sa hon innan jag ens var klar och kopplade mig någonstans men jag vet inte vart. Det var i varje fall en anslutning som inte svarade.

Det hela slutade med att jag fick bege mig till skattebyrån och framföra mitt ärende personligen. Väl där fick jag ett bra bemötande och mitt ärende var avklarat på några minuter.
Visst är det charmigt med möten ansikte mot ansikte men kanske inte särskilt tidseffektivt eller klimatsmart. Nu var det ju tur att jag befann mig på promenadavstånd från Ämbetshuset. Men hur gör de som bor i Skärgården?

Det är fullständigt oacceptabelt att skattebyrån på Åland inte går att nå per telefon! Det är absurt att en myndighet som verkar på det enspråkigt svenska Åland svarar på finska! Det är ett för de flesta av oss främmande språk och det strider mot självstyrelselagen att finska statliga myndigheter inte klarar av sina språkliga förpliktelser!
På det här sättet skapas en klyfta mellan de finska myndigheterna och det åländska folket. Är det så konstigt att somliga av oss strävar efter ett självständigt Åland? I förra veckan ordnade vårt parti en partiledardebatt där just Ålands situation i ett alltmer finskspråkigt Finland diskuterades.

En av frågorna från publiken löd något i stil med ”Vad händer om tjugo år när svenskan inte längre är ett officiellt språk i Finland?”. Jag skulle vilja påstå att vi är redan där! Svenskan må vara ett officiellt språk i teorin men i praktiken är Finland redan enspråkigt finskt. När inte ens myndigheterna pratar svenska längre, hur kan man ens låtsas som att Finland skulle vara tvåspråkigt?

Toni Brandt, ÅF