DELA

Skadeståndet är ministrarnas ansvar

Via min laptop i Hua Hin har jag tagit del av tingsrättens dom mot landskapsregeringen vad gäller ansvar för påstått kontraktsbrott.

Som skattebetalare i det självstyrda landskapet Åland är jag tacksam för att tingsrätten inte ålagt landskapet Åland utan landskapsregeringen, det vill säga ministrarna, att betala skadeståndet på cirka 12 miljoner euro.

Tingsrättens dom är en följd av att de – skadelidande – riktat sina yrkanden mot landskapsregeringen och inte mot landskapet Åland. En rimlig tolkning och konsekvens av domen är att det inte bara är den sittande landskapsregeringen som svarar för skadeståndet utan att också den landskapsregering som ingick det tydligen bristfälliga avtalet bör svara för skadeståndet.

Det är möjligt att de som påstår sig ha lidit skada menat att det är landskapet som ska betala men då borde man också ha yrkat på detta.

Domstolen ska inte behöva gissa sig till vem som ska betala skadeståndet.

Fördelat på 12-14 ministrar blir skadeståndet tungt för ministrarna men de har varit medvetna om att som högavlönade förtroendevalda följer också ansvar. I sista hand kan ministrarna begära skuldsanering då det eventuella skadeståndet ska betalas.

Ulf Andersson

Hammarland

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp