DELA

Se efter vad du dricker, det står på förpackningen

På sommaren behövs stora mängder törstsläckare, det rekommenderas att man borde dricka minst en till en och en halv liter om dagen.
Det har stor betydelse vad man dricker. Bäst släcker man törsten med vanligt vattenledningsvatten, men det finns alternativ för alla smaker.

Dryckens namn och ingrediensförteckning avslöjar hurdan dryck det är fråga om. Eftersom drycker med olika sammansättning kan säljas under samma namn finns det skäl att kolla ingrediensförteckningen.
Det lönar sig att beakta att ju mer förädlad dryck det är fråga om, desto fler tillsatser kan den innehålla. Till exempel innehåller apelsinjuice inga tillsatser, men lätt saftkoncentrat med apelsinsmak innehåller rikligt med tillsatser, aromer och sötningsmedel. Eller mineralvatten – inga tillsatser, men mineralvattenbaserad dryck med jordgubbssmak innehåller flera tillsatser och aromer.

I förpackningspåskrifterna lönar det sig att också titta på energimängd, sockermängd och använda syror, energidryckernas varningsmärkningar och rekommenderad användning samt mjölkbaserade dryckers fetthalt.

Energidrycker och sötningsmedel
Livsmedel, alltså också drycker, måste vid behov ha varningsmärkning eller bruksanvisning som anger hur man tryggt kan använda produkten.
Energidrycker måste ha varningsmärkning om hög koffeinhalt samt bruksanvisning. Energidrycker rekommenderas inte för barn, gravida eller koffeinkänsliga personer, för vilka koffeinet redan vid små doser kan orsaka tråkiga biverkningar såsom ångest, spänning och sömnstörningar eller abstinenssymptom.
Dessutom framgår det av bruksanvisningen hur mycket av drycken man högst ska dricka per dygn.

produkter som innehåller aspartam står det: ”innehåller en fenylalaninkälla”. Den här märkningen behövs med tanke på dem som lider av en sällsynt ämnesomsättningssjukdom, fenylketonuri (PKU).

Om du undrar över förpackningspåskrifter kan du kontakta ÅMHM, som ansvarar för livsmedelstillsynen på Åland.
Tag gärna kontakt om ni vill ha mer information.

För Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet
Christel Mattsson
Miljöskyddsinspektör
Tfn: 528 610
christel.mattsson@amhm.ax