DELA

Satsa på kulturhistoria istället för tv-program

TV-serien Hjerson spelades delvis in på Åland. Ålands landskapsregering gav inspelningen stora bidrag. (Hur stora var de egentligen? Tiotusentals euro tror jag?). Nu har serien gått i TV och åsikterna om serien har varit delade. Den har fått alltifrån ampla lovord till skäll. Personligen tyckte jag inte särskilt mycket om den: karikerade personligheter och hackig. Det som retade mig mest var att varken hotellet eller det fina slottsliknande huset som angavs ligga på Åland ligger på Åland.

 

Man har i diskussionerna kring filmsatsningen sagt att den kan få besöksturism-följder. Det vill säga att folk skulle resa till Åland för att uppleva seriens miljöer. Vi får verkligen hoppas att ingen reser till Åland för att få besöka det magnifika tornhuset – hotellet – i serien. Risken är dock liten, serien kommer inte få den effekten som till exempel Mankells böcker om Wallander fått som besöksturism till Ystad i Sverige.

Det positiva med filminspelningen begränsar sig till de inkomstmöjligheter för lokala aktörer den medförde. Personligen tycker jag att de pengar man strött ut till filmbolaget från landskapet skulle ha haft större effekt som bidrag till renovering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader på Åland. Det bidraget har inte funnits på flera år och om det är något som besökare värdesätter så är det Ålands kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse.

Man kan bygga hur många våningar som helst i Mariehamn, men ingen turist kommer att komma hit för att uppleva dessa nybyggen. Däremot har den gamla bebyggelsen stor dragningskraft såväl i staden som på landsbygden. I staden har man ju dock rivit bort det bästa och fortfarande rivs det.

Tråkigt är förnamnet.

KJELL EKSTRÖM