DELA

Saft- och bullproblem

Jag tycker om det finska uttrycket ”saft- och bullproblem”. Det brukar vanligtvis gälla svenskar som till exempel har bekymmer med att öppna sin burk med leverpastej.

Jag har nu upptäckt ett åländskt saft- och bullproblem.

Det gäller människor som tror att dom på något sätt blir skadade av att få en vindpust med rök, utomhus, av en rökare.

När man till slut lagstiftade om rökförbud på krogen så gjordes det undersökningar på personer som jobbade i krogmiljö. Man hade svårt att ens hitta spår av rök. Vad jag vet så är passiv rökning, inomhus och ständigt, fortfarande ett ämne som kan debatteras. Man valde ändå att lagstifta mot det, helt enkelt för att majoriteten var mot det.

 

Allergiker klagar gärna över cigarettrök. Vad jag förstår, rätta mig om jag har fel, så innehåller cigarettrök inga proteiner och kan därför inte vara en allergen. Det är i och för sig möjligt att folk med svår astma kan bli irriterade. Men inte av en vindpust. Utomhus. De som tror att en sådan vindpust kan ge fosterskador rekommenderar jag terapi.

Jag var ett tag rädd för hundar. Det gjorde att jag irriterade mig på folk som hade sina hundar okopplade. Tills jag på allvar bestämde mig för att göra något åt saken och ett tag frågade alla möjliga hundägare om jag fick klappa deras hundar. Det gjorde saken bättre.

 

Det finns inte en människa som inte har vanor som andra kan störa sig på. Vi är helt enkelt tvungna att stå ut med varandra. Att störa sig för mycket på andra är hälsovådligt. Enstaka vindpustar med rök är det inte.

I själva verket så handlar det om en moralsik indignation över att folk inte sköter sin hälsa. Vissa uttrycker sin moraliska indignation genom att hosta, när dom passerar en rökare.

För ett tag sen så såg jag en grupp på fem personer, alla sugande på var sin glass, gå in på restaurangen Smakbyn. Över huvud taget verkar det finnas folk som under hela sin vakna tid på sommarhalvåret har en strut i ansiktet.

Om folk verkligen är bekymrade över andras hälsa så föreslår jag att dom börjar där. Fetma är det som numera leder till mest död i förtid och kostnader för samhället.

Jag röker tre cigaretter i veckan. Oftast på Torggatan. Om någon väljer att klaga på mig så kommer dom att för höra exakt vad det är jag stör mig på hos dom själva.

MARTIN ENEROTH