DELA

Rimmad eller gravad?

Försökte nyligen tillreda den vinnande förrätten i Ålandsmenyn, som innehöll gravad sik. Resultatet blev mycket bra.

Men sen smakade jag på siken, och var då inte nöjd. Bestämde mig för att läsa av etiketten för att inte köpa den på nytt i misstag. Råkade även se innehållsförteckningen och såg att den innehöll salt och kryddor och socker. Det betydde att det inte var en gravad sik!
Gravad fisk (sik/lax etc) tillagas med socker, (mindre) salt och kryddor. Rimmad (rimsaltad) fisk tillreds med salt och (mindre) socker och kryddor.

Och vad värre var. När jag sen kollade i affärerna så visade det sig att det mesta, som kallades gravad fisk var rimmad fisk. Har hittat 7 olika ”gravade” fiskar (sik,lax) men 4 av dessa så har enligt innehållsförteckningen mer salt än socker. De är alltså rimmade.
Själv tycker jag inte alls om rimmad fisk, men tycker mycket om gravad fisk och d ärför uppmanar jag producenterna/ försäljarna av fisk på Åland att märka om fisken så att vi konsumenter vet om det är gravad eller rimmad fisk vi köper.

Ni måste skilja på rimmad och gravad fisk, precis som ni skiljer på kallrökt o varmrökt.
Självfallet vet jag att detta bara handlar om ett litet i-landsproblem. För den, som är intresserad av matlagning är detta dock mycket viktigare än små å-lands problem, typ snus.

Stephan