DELA

Replik till Rene Janetzko

Jag har aldrig påstått mig veta allt om någonting. Ingen av oss kan veta exakt vad som försiggår i Putins huvud. Om du hittar några faktafel i min insändare så får du gärna påpeka dem dock.

Vad jag inte förstår är varför du känner ett behov att här och nu torgföra Putins narrativ. Vi kan i stället konstatera att Ryssland sedan 2014 bedrivit ett krig i Ukraina. Man har vidare annekterat en del av ett annat lands territorium och nu bedriver man hänsynslösa terrorbombningar mot civila mål och skjuter på flyktingar. Detta enligt Röda Korset.

Jag har inga illusioner om någon stormakt och deras geopolitiska intressen, men det är svårt att inte dra paralleller mellan situationen nu och den 1939. Där delade Hitler och Stalin, tillsammans upp Europa i ”intressesfärer” och deras första offer var Polen. Läs gärna vad Molotov skrev om Polen som skulle ”utraderas från jordens yta”. På samma sätt vill Putin utradera Ukraina. Ett land och ett folk som har precis samma rätt att leva i fred och frihet som vi. Samma rätt att välja sin väg.

Ett litet land som Finland, eller ett litet större land som Ukraina, som hotas av en aggressiv granne har bara ett alternativ: Kollektiv säkerhet. Ta igen och fundera på varför alla de länder som en gång varit under Sovjets ok, så gärna vill bli medlemmar i NATO.

Till sist: Din kommentar om USA och import av olja och gas åldrades inte så bra. Det var nog ganska uppenbart att ”USA tänkt tanken” och i går övergick tanken till handling. Att som Tyskland göra sitt land beroende av en oberäknelig granne som gång på gång använt gaskranen som ett vapen är bara oförnuftigt. Därför var NordStream bara en dålig idé.

ANDERS GUSTAFSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp