DELA

Rädda Barnen mobiliserar för barnen i Japan

Ett kraftigt jordskalv utanför Japans nordöstra kust har orsakat en tsunami som träffade kusten på fredag morgon. Rädda Barnen är djupt oroade för dem som tvingats lämna sina hem. Rapporterna från Japan ger ständigt nya siffror, men om man utgår från att en halv miljon människor förlorat sina hem så är uppskattningsvis 70 000 av dem barn.
Rädda Barnen i Japan har fått hjälp av ett internationellt team av hjälparbetare. Tillsammans med bland andra Röda Korset och lokala organisationer utvärderar man läget och ser över hjälpbehovet. Rädda Barnens personal besöker evakueringscenter och pratar med familjer.
Rädda Barnens Ian Woolverton har träffat Yuto Takane,8 år, hans mamma Mariko, hans syskon Aiki 7 år, Kanato 1 år och nyfödda Amihi. Familjen har sökt skydd i en skola i Asahi. Mariko vill återvända hem med familjen, men det finns inget vatten i hemmet. Hon är också rädd för hur barnen reagerat på katastrofen. Förr sov de gott, nu kan de inte sova. De är rastlösa och har inget att göra. Aika berättar för Ian att hon skulle vilja leka, men att hon är osäker på om det går att leka nu då alla är så rädda.

Effekterna av en katastrof kan vara oerhört traumatiskt för barn. Vanliga tecken på att barn är under stress är sov- och ät problem, trots, separationsångest, aggression, extrema humörskiftningar, risktagande, klagomål över fysiska problem, och att de drar sig tillbaka från vänner och familj.
Rädda Barnens prioritet är att skydda de drabbade barnen och se vilka psykosociala behov de har. Barnvänliga platser kommer att ställas i ordning i jordbävnings- och tsunami drabbade områden, så att barnen får säkra platser att leka på och föräldrarna får möjlighet att vila eller ordna för familjens basbehov och framtid.
Japan tillhör de länder i världen som har bäst beredskap att möta en katastrof. Såväl barn som vuxna övar regelbundet katastrofberedskap. Men omfattningen av fredagens jordbävning är enorm och de efterföljande problemen omfattande. Rädda Barnens systerorganisationer runt om i världen har börjat samla in pengar för att finansiera den humanitära hjälpen i Japan. Organisationen är också i beredskap för snabbt kunna agera i andra länder runt om Stilla havet, där tsunamier kan uppstå som effekt av jordbävningen och dess eventuella efterskalv.

Rädda Barnen har grupper av medarbetare inne i Libyen för att utvärdera läget och kartlägga behovet, men oroligheterna gör att tre fjärdedelar av Libyen är avskuret från möjligheten att få humanitär hjälp. Det största arbetet sker därför just nu utanför gränsen, i Tunisien och i Egypten. Där hjälper Rädda Barnen familjer med transport från gränsen till lägerområden, hygienfrågor, sjukvård och mat. Tillsammans med bland annat Internationella Röda Korset har Rädda Barnen startat ett program som gör det möjligt för libyer på flykt att kunna tjäna lite pengar (cash for work).

Rädda Barnen står i beredskap att så snart det är möjligt påbörja insatser inne i Libyen. Barnskyddsfrågor(så som bland annat identifiering och skydd av ensamma barn samt uppbyggnad av barnvänliga platser) kommer då att prioriteras.
Vill du stöda Rädda Barnens katastrofarbete kan du ge ett bidrag till Rädda Barnen på Åland rf Åab 660100-1024355, Nordea 229618-140367 eller Andelsbanken 557804-533627.
Alla bidrag går oavkortat vidare från Åland.
Rädda Barnen på Åland
Janina Björni
Verksamhetsledare