DELA

Politiker sviker nordöstra skärgården

Så är det då bevisat än en gång. Politikerna struntar i skärgården, åtminstone den som är längre bort än Föglö och Vårdö. Åva-Jurmo projektet verkar bli uppskjutet på obestämd tid. Centern och Socialdemokraterna har sagt sitt och tilltron till dem är borta. Nu återstår hoppet till de andra partierna.
”Doppingen går 16 turer (de flesta beställningsturer) om dagen så ni klarar er nog där borta i Jurmo ändå”, verkar de tycka. Ingen som inte bor här kan uttala sig om huruvida det är tillräckligt med 16 turer eller inte. Turlistan är godtycklig men långt ifrån tillräcklig, och fler turer lär vi inte få – tvärtom! Den begränsar redan vår möjlighet att t ex. delta i kvällsaktiviteter, möten och övrig social samvaro. Den begränsar också möjligheten att jobba inom kommunen. Det är svårt att vara en integrerad del av kommunen. Dessutom avslutas trafiken kl 22 (vardagar), så längre än det kan man inte stanna ute i kommunen.

Trots allt handlar inte projektet om bekvämlighet utan om överlevnad. Det vet man t.ex. i Simskäla, där vajerfärjan kom i grevens tid och därmed bidrog till ökad inflyttning. Utan vajerfärja nu blir det ytterst svårt att locka boende till Jurmo, speciellt yngre och barnfamiljer. Som pensionär är man inte lika beroende av trafiken.
Men det verkar vara det politikerna vill – att kväva Jurmo och skärgården. Visst, projektet läggs ju bara på is – men hur länge då?? När det tas upp igen, kanske efter 10 – 15 år, finns det antagligen endast enstaka pensionärer och sommarboende här och då är nog ”nyttan” ännu mindre. Vi väntar ut skärgården, tills alla dött eller flyttat bort! Då behövs ju ingen trafik alls. Billigt och bra men då ska inte Åland marknadsföra sin fantastiska skärgård heller. För visst var det så, att HELA Åland ska leva?
Politikerna bör tänka mer långsiktigt än bara en valperiod åt gången. Åva-Jurmo är startklart och början på hela skärgårdens kortruttsprojekt. Det är svårt att fortsätta vidare med något man aldrig påbörjar.

Det finns en ytterst liten grupp på Jurmo som skålar i champagne över det eventuella beskedet att avskriva vägprojektet och vi hoppas att ni i gruppen tänkt på alla konsekvenser det får för Jurmo by.
För oss andra är det en enorm besvikelse men det är trösterikt att veta att de flesta jurmobor och sommarboende, samt övriga Brändöbor stöder det här projektet!
Familjen Börje och Malena Strandvall med flera.