DELA

Politiker kan och vet inte alltid bäst

Obundnas Runa Lisa Jansson tillika medlem i ÅHS styrelse ondgör sig över mitt förslag att styrelsens sammansättning bör professionaliseras. I motsats till vad Jansson skriver i sin replik handlar det inte om att tillsätta sakkunniga personer med lämpliga erfarenheter för att skära ned på vårdkvalitet och på så sätt spara pengar. Det är precis tvärtom, styrelsen ska professionaliseras för att få ut maximal god vård för de drygt 100 miljoner euro ÅHS har i sin budget och för att hela tiden hitta modeller i syfte att utveckla ÅHS i samklang med nya innovationer och samhällskrav. För mig handlar det i grunden om att politiker inte alltid kan och vet bäst. Då ÅHS verksamhet är omfattande krävs flertal kompetenser för att ge personalen optimalt stöd och feedback. Dessa bygger på kunskap och erfarenheter inom vård, ekonomi, digitalisering, utveckling, personalfrågor, ledning et cetera. Kompetenskravet måste vara mycket större och djupare än att en person ställde upp i senaste valet eller inte. Politiska partiböcker ska vara irrelevanta när det kommer till ÅHS styrelse. För mig rimmar det därför väldigt illa att urvalet till styrelsen ska ske enbart från den väldigt lilla klick personer som råkar vara politiker. Trygg och god välfärd måste alltid gå före politiskt revirtänkande.

Jag kan konstatera att Runa Lisa Janssons eget parti Obunden samling vill ta bort ÅHS styrelse helt och hållet mot att en ledningsgrupp sköter det hela. Jag anser att styrelsen som funktion fyller en central funktion och ska vara kvar. Däremot behöver politikerna anta en mer ödmjuk inställning till att det finns personer som besitter mer relevant kunskap, speciellt när det kommer till en så viktig grundpelare i det åländska samhället som ÅHS.

JOHN HOLMBERG
LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp