DELA

Platt fall för platt skatt

Det är inte utan att förslaget om plattskatt hör till de mindre begåvade i åländsk politik.
Detta av minst två anledningar.
1. Denna skatteform gynnar i första hand de välsituerade och är därmed från min synpunkt sett ett dåligt förslag. Det finns ingen anledning att ytterligare vidga klyftorna i samhället.
2. På sitt sätt ännu värre är att bara framförandet av ett sådant förslag försvårar, för att inte säga omöjliggör, chanserna att få igenom andra vettigare skatteförslag.

Man har nu dessutom öppet proklamerat att plattskatten ska användas för att locka högavlönade från omgivande regioner att bosätta sig på Åland. Man vill med andra ord använda sig av skattekonkurrens, skapa ett slags skatteparadis på Åland.
Med tanke på att det är just detta som riksmyndigheterna inte alls kan tänka sig, så inser man lätt att förslaget är dödfött och att det kommer att – minst sagt – försvåra vidare förhandlingar. Det är, vilket borde vara bekant, inte bara på Åland skattefrågorna kan avgöras.
Precis så här ska man göra om man vill få sin förhandlingspartner på bakhasorna.
Hur står det egentligen till med den politiska klokskapen och realismen? På mig ger det ett intryck av politisk sandlådelek på lägsta möjliga nivå.
Sten-Erik Abrahamsson