DELA

Pensionsfonden ny leksak?

Efter att landskapsregeringen åtminstone i strid med tidigare praxis börjat behandla PAF:s medel som allmänna budgetmedel där ”välgörande ändamål” nu innebär alla drifts- eller kapitalinvesteringar som landskapet inte annars kan finansiera, har tydligen turen kommit till landskapets pensionsfond. Att göra en uppenbart politisk investering i Ålandsbanken som inte ens är likvärdig med övriga banker i Finland utan riskmässigt i klass med att satsa motsvarande medel på PAF:s rouletter, hästhandlare eller pokerhajar eller vad de lurar upp folk med är vad jag kan bedöma inte endast ett oansvarigt agerande beträffande landskapets pensionsåtaganden utan dessutom sannolikt olagligt (inte gjort på premisser som beaktar risken, utan ren och skär, men f-t dålig näringspolitik).

Moderaterna brukar berömma sig av sin kloka ekonomiska politik men här får tydligen ändamålet (tveksamt) tjäna medlen (legalt tvivelaktiga). Förteckningen över styrelsemedlemmarna för fonden anno 2011 är för övrigt roande läsning (legitimitetsmässigt dock oroande för pensionstagarna).
Att det krävs en person som Olof Erland för att upptäcka detta säger en hel del (trots antagligen drygt 100 % -iga landskapsbidrag för investeringarna i Godby lyckades han göra Finström en finansiell björntjänst) men nu har ju inte Ålandsbanken sitt legala säte i Finström.

Signaturen Stephan T hade den 23 november en insändare i NÅ om pensionsfondens redan stora underskott och bad Lr om ett klarläggande. Jag kan inte gå i god för hans siffror men att det uns till transparens skulle finnas hos landskapsregeringen för att efterkomma detta har åtminstone inte jag noterat. Är Ålands pensionsfond en myndighet eller är landskapsregeringen dess talesman (eller brist på)? Lika bra att försöka bägge vägar.
Peter Andersson