DELA

Pensionsfonden måste effektiviseras!

    En studiekamrat från Hanken klagade över den usla avkastningen på sina pensionsfonder. Jag frågade om hon hade mycket i Finland och om det var aktiva fonder. Jo, mest finska aktiva fonder.

    Jag slutade med finska fonder för ett decennium sedan och har övergått till indexfonder.

    Såg att den finska börsen gått upp 17 procent på 10 år! Tur att jag inte är där. På samma tid gick börsen i Indien upp 175 procent, i USA 198 procent och i Japan 128 procent.

    Börsen vill ha tillväxt. Det har vi inte på Åland eller i Finland. Tillväxten sker på annat håll och det är där man ska placera pensionspengar.

    Enligt regelverket för den åländska Pensionsfonden är de fortfarande väldigt hemmaorienterade; Norden 10 procent, Europa 10 procents, Nordamerika 10 procent och tillväxtmarknader 10 procent. Dessutom aktiva fonder med höga avgifter, som inte ger högre avkastning.

    I den nya ”pensionsreformen” i riket så rekommenderar man att aktiernas maximala andel ska höjas från 65 procent till 85 procent. Med indexfonder skulle avkastningen öka ytterligare.

    Jag tittade på de aktiva fonder jag skaffade för några år sedan och den indiska låg på +70 procent och en internationell på +80 procent. Det grämde mig att det var aktiva med normala provisioner. Man tänker lätt att 1 eller 2 procent inte är så mycket men det gör 12–25 procent på 10 år.

    Nå, 2018 flyttade jag det mesta till en bank med indexfonder och kan nu se vilken avkastningen varit varje år, trots att jag bytt aktivt.

    Från 2019 var avkastningen 27, 0, 28, 1, 11 och 28 procent i fjol. Åren 2019 – 2023 i medeltal 13 procent medan Ålands pensionsfond hade en avkastning om 6 procent per år. Jag fick alltså dubbelt högre avkastning än fonden. För Ålands pensionsfond betyder 7 procent 35 miljoner euro mer per år.

    Med 13 procent kunde Ålands pensionsfond kunna betala pensionerna om 42 miljoner, öka kapitalet i fonden och inte alls behöva skattemedel.

    Från mina nyare placeringar så kunde jag notera att Pakistan har gått upp 37 procent på ett år medan den finska börsen alltså gick upp 17 procent på 10 år. Såg i tidningen Åland att finska börsen gick ner 7 procent ifjol. En procent mindre än den ryska börsen…

    Fonden har två förvaltare, anlitar sex olika fondbolag som placerar i aktiva fonder. Detta innebär tredubbla avgifter. Tidigare har jag påpekat att detta kostar miljoner varje år. Jag lyckas få dubbelt högre avkastning och läser inte ens ekonomisidorna.

    Ålands pensionsfond borde använda mera indexfonder. Styrelsen avgör fördelningen och fonden skulle ha något tiotal indexfonder, som hanteras av en tjänsteman på deltid. Jag kunde se historiken i en världs-index-fond som jag haft en tid och såg att den ökat med 200 procent i värde på 10 år. Ålands pensionsfond kunde alltså satsa allt på en världsfond som är diversifierad på 30 länder. Ålands pensionsfond har kommit till 1/3 av denna avkastning med alla sina rådgivare.

    Ålands lagting måste ta ett hårdare grepp om hanteringen av fonden på 500 miljoner euro. I lagtinget skrev jag åtgärdsmotioner kring fonden, men intresset var lamt. Borde ha ”skrikit” högre, men det är inte för sent. Vad anser minister Mats Perämaa (Lib) och lagtinget om hanteringen av fonden? Är Åländsk demokrati det enda partiet som är bekymrad över den låga avkastningen?

    STEPHAN TOIVONEN

    ÅLÄNDSK DEMOKRATI