Passivitet är ett större hot mot Norrhavet
Vi ser på frågan helt annorlunda än skribenterna till svarsinsändaren: “Är vindkraft i Norrhavet nödvändigt för klimatet?”. Där Norrhavets vänner ser en hotande industripark ser vi en lösning. Där ni ser ett projekt som ligger 10–15 år fram i tiden ser vi en uppmaning: Låt oss sätta fart! För varje år vi väntar förlorar vi värdefull tid i omställningen bort från fossila bränslen.
Norrhavets vänner talar om att lämna en orörd miljö till våra barn – men det kommer inte att ske om vi inte agerar. Klimatförändringarna pågår, vare sig vi vill det eller inte. Och att göra ingenting är inte att bevara – det är att riskera allt vi värderar. Ett oljeutsläpp förstör för generationer, och frågan är inte ”om” det sker, utan ”när”. Norrhavet och hela Östersjön är mer hotade av passivitet och fortsatt oljeanvändning än av vindkraft.
Att skydda natur handlar inte bara om lokal påverkan, utan om att minska systemiska hot som global uppvärmning, havsförsurning och förlusten av biologisk mångfald. Det är dessa krafter som i grunden hotar våra ekosystem – även här i vår närmiljö. Klimatförändringen är redan dyr: försäkringskostnader, skördebortfall, översvämningar, förlust av unika naturmiljöer. Att investera i vindkraft är att förebygga framtida kostnader – både ekonomiskt och ekologiskt.
Att tänka ”Not In My Backyard” eller att Åland inte ska göra mer än andra – som ni antyder – speglar en värdegrund som är långt från vår. Vår utgångspunkt är att alla som kan bidra också måste göra det, så mycket vi bara kan. Varje gång vi ålänningar konsumerar något som producerats med fossila bränslen – även plastfatet vi köper till bastun – bär vi ansvar för dess utsläpp. Vi tillhör den del av jordens befolkning som konsumerar mest. Därför är vårt bidrag till den globala energiomställningen en fråga om rättvisa. Och regioner med resurser har ett särskilt ansvar att gå före. De ekonomiska fördelarna av projektet för Åland har redan framförts i insändaren ”Havsbaserad vindkraft för Åland – en nödvändighet för framtiden” av representanter för progressivt tänkande och agerande affärsverksamhet.
Vill man bara se till vår närmiljö, så är det ändå nödvändigt att förstå: om temperaturen fortsätter att stiga, om vi och våra närregioner – Stockholmsområdet och södra Finland – fortsätter att använda fossila bränslen som släpps ut i atmosfären, då kommer också Norrhavet som vi känner det att förändras. Det är inte en ideologisk gissning – det är ett vetenskapligt faktum.
Vi väljer en annan väg. En väg där vi tar ansvar – för oss själva, för våra barn, och för alla de pärlor till naturområden som fortfarande finns kvar på vår planet.
PIA WIDÉN (HI)
ROBERT LAAKSONEN (HI)