DELA

Partier har rätt att nominera

Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman ondgör sig i ledaren den 8 december över att Obunden samling för fram Elisabeth Nauclér som presumtiv riksdagskandidat. Enligt ledarskribentens åsikt borde E.N. första ha tackat ja till nominering, och dessutom borde också Centern och Frisinnad samverkan först ha tillfrågats om vem Obunden samling skall föra fram som kandidat!

Nu är det inte första gången ett parti informerar massmedia om vem man för underhandlingar med om en eventuell kandidatur, innan förhandlingarna är slutförda. Också centern berättade om sina underhandlingar med olika personer, till exempel med Britt Lundberg. Också hon tog god tid på sig att fundera på saken innan hon senare tackade nej. Tvärtom är det ganska vanligt med information eftersom de flesta partier månar om att ha ett gott samarbete med pressen och därför gärna informerar om vad som är på gång. Oftast är det så att pressen har ett stort intresse av vad partierna sysslar med, och vem de diskuterar med i olika frågor. Det är sällan ett parti får ovett av massmedia för att de är informativa, men nu har detta i alla fall hänt. Varför vill inte Nya Åland veta vad Obunden samling sysslar med? Varför vill Nya Åland censurera sin läsekrets denna information? Är det ett nytt led i tidningens policy?

Att Roger Nordlund och Jörgen Strand har svårt att samarbeta med Elisabeth Nauclér är verkligen ingen hemlighet. Dom har gett henne sparken på grått papper, men för den skull är det väl inget som säger att just dom två herrarna sitter med i nästa landskapsregering och har samarbetssvårigheter med henne. Kom ihåg att det inte är ens fel när två träter, inte heller när tre träter. Och också ledamöter i regeringar kan bytas ut, det har hänt förr. Dessutom har jag alltid tagit det för självklart att det är en förutsättning för att nå höga positioner i samhället att man kan samarbeta. Ett gott ledarskap kräver goda förutsättningar för samarbete med alla, oberoende av position. Och Elisabeth Nauclér är ju inte den enda som sparkats av den nuvarande landskapsregeringen, på grund av i deras tycke bristande samarbetsförmåga.

Och att anse att Obunden samling skall tillfråga övriga partier om vem de anser vara en god riksdagskandidat för Obunden samling är väl ändå att gå litet väl långt. Vart och ett parti tillfrågar och nominerar sina kandidater, så gör man i en demokrati. Det är endast i diktaturer som man har enpartisystem, där ett parti bestämmer allting. Och så ska vi väl ändå inte ha det på Åland?
Runa Lisa Jansson

Bästa Runa Lisa, du överdriver. Det skulle inte falla mig in att tycka att bara ett parti får bestämma, men i en allians är det väl ändå så att fler än ett parti ska vara överens. Eller?
Är det för övrigt bara jag som kommer ihåg att samtliga partier i lagtinget, absolut alla, har varit kritiska till Elisabeth Nauclérs ledarskap. Graden av kritik har varierat beroende på om man suttit i regeringsställning eller inte, men det är väl ändå en fråga om grundläggande ärlighet att medge att problemen inte är något som Roger Nordlund hittat på?
Nina Fellman
chefredaktör