DELA

Om Kulturnatten

Jag bestämde mig för att lämna köket ett litet tag och skriva några rader om vad Kulturnatten på Åland betyder för mig.

För mig betyder Kulturnatten öppenhet för alla.

Kulturnatten är den natten när man firar att man har överlevt ”säsongen”. Man åker till stan och man träffar dem av oss som stannar kvar på ön. Efter att ha jobbat hårt eller jättehårt under sommarsäsongen man är fortfarande lite förvirrad men det räcker med ett leende eller en blick för att liksom säga till varandra: Jo, vi klarade det.

Den natten, träffar man de som är kolleger på ett eller annat sätt. Man träffar föräldrar med blandade känslor efter att ha sett sina ”barn” flytta hemifrån. Man träffar ungdomar som har börjat skolan och har premiär med kläder och vänner. Man träffar de som sjunger, de som dansar och de som vill visa sin konst och sina färger. På något sätt känner jag under Kulturnatten i Mariehamn en djup gemenskap och även en känsla av att jag hör hit.

En viktig del av allt firande, kanske i hela världen är förstås mat. Jag behöver inte säja mera, vi vet alla att det är så. Så när på min favoritnatt ordnas ett tillfälle som har med mat att göra, ville jag vara med; med mina praliner. För det är det jag gör och det är det jag kan.

Kriterierna i det matevenemang som ordnas den dagen gjorde att jag inte kunde vara med. Till er, som anordnar evenemanget Streat Food vill jag säja: det ni försöker göra är säkert bra, men när ni väljer ett namn som Streat Food och när ni väljer en natt som Kulturnatten, säjer ni med andra ord: Hej, alla kan vara med, och sedan smäller ni fast dörren. Att hitta människor som vill och kan delta i sådana evenemang är inte lätt. På lilla Åland kan det vara ännu svårare. Tänk om. Kanske ni kan lyfta upp de Åländska råvarorna utan att vara så strikta, och på det sättet åstadkomma ett rikare resultat.

Till er som är bakom det Nordiska matprojektet, säger jag: Kom ihåg att potatis härstammar från Peru i Sydamerika och tomat, lika så. Kanske om 500 år blir det så varmt att även kakao kan odlas lokalt på området, och de som kommer efter oss ska skratta om de hittar våra Facebook inlägg.

Till er alla, ha en riktig trevlig Kulturnatt. Hoppas vi ses.

Mercedes Urbano-Winquist