DELA

Nu blev det litet konstigt det hela…

Oj vad jobbigt. Så kan man nog sammanfatta Nyans ganska förutsägbara reaktion på sin egen valpejling. Ålands Framtid, som räknats ut i flera omgångar av tidningen, vägrar samarbeta och växer i stället. Visst ska man ta pejlingen med en mycket stor nypa salt. Men ingen rök utan eld. Nyans valpejlingar brukar också vara förbluffande riktiga, vilket man från Nyan ju gärna framhåller under andra omständigheter.

Harry Janssons något otippade avhopp till Centern har uppenbarligen inte haft den effekt man hoppades på. I stället för att försvinna ut i periferin och sakta tyna bort överraskar ÅF med att inte bara hålla ställningarna, utan också växa till sig. ”Hemligheten” är att partiet står på en stabil grund med en väljarkår som i första hand röstar på ÅF. Och har en ganska stor skara mycket engagerade, kunniga och hårt arbetande medlemmar i bakgrunden. Partiet förlorade en lagtingsledamot men inte medlemsstödet.

Att väljarna är missnöjda med sittande regeringspartier är inget att förvånas över. Men det beror knappast på att man tvingas dra åt samhällssvångremmen, utan snarare sättet man gör det på. I stället för att visa handlingskraft och effektiva åtgärder smyger man runt och osthyvlar ned viktiga samhällsfunktioner. Samtidigt som den ena kostsamma bubblan efter den andra spricker. Och allt fler ärenden dras inför domstol.
Väljarna har alltså börjat leta efter alternativ och ÅF är inget dåligt sådant. Partiet har hela tiden haft en rak och tydlig linje, ofta i stark motvind, men fått rätt till slut. Vi arbetar med konstruktiva lösningar, utåtriktat och sakligt. Självfallet ofta kritiska, men aldrig utan alternativa lösningar. Som ett oppositionsparti skall vara. Sånt går inte omärkt förbi.

Att kalla ÅF för ”missnöjesmagnet” är kanske litet fyndigt men knappast rättvist. Visst drar vi till oss missnöjesröster. Men på samma sätt som socialdemokraterna drar till sig liberala vänsterväljares missnöjesröster.
Det underliga är att socialdemokraterna får en dunk i ryggen av Nyan medan ÅF sågas av precis samma orsaker.

Som sagt. Man ska inte dra alltför stora växlar på den minst sagt ovetenskapliga valpejlingen. Även om resultatet kan tyda på en viss trend i rätt riktning. Den absolut största behållningen är nog ändå Nyans nästan panikartade försök att snygga till uppenbart, för dem, obehagliga nyheter.
ÅF inte bara lever vidare i högsta välmåga utan tycks även skörda nytt stöd bland väljarna. Vi tackar och jobbar vidare.
Anders Eriksson
Erik Schütten
Ålands Framtid

Herrarna Eriksson och Schütten gör det vanliga men beklagliga misstaget att blanda ihop ledarsidans opinionsbildning med nyhetssidornas rapportering.
I vår valpejling fick Ålands framtid efter viktning mot förra valets resultat en avsevärd ökning i understöd. Eftersom de faktiska siffrorna i detta fall var mycket små, redovisade vi för resultatet, men också för vår tveksamhet kring om resultatet håller. Det gjorde vi just för att vi känner till metodens svagheter och ville vara öppna med dem. I bästa fall kan vi genom pejlingarna visa på en rörelse eller riktning i väljarsympatierna, i sämsta fall är det inte ens en gissning.
Hade det varit bättre om vi ljugit för att inte hamna i dåliga papper med Ålands framtid?
Nina Fellman
chefredaktör
Nya Åland