DELA

När makten blir det viktigaste

Arbetet med tilläggsbudgeten i Finans- och näringsutskottet är färdigt. Ett arbete med ett mer eller mindre toppstyrt och färdigregisserat manus som Centern och Obundna fick igenom via en från Portugal distansarbetande ÅLD-ledamot, som tilläts delta och rösta via teams under hela behandlingen.

Utskottets majoritet ville inte skriva någonting kring kommuner eller landskapsandelar, det ingick inte i det toppstyrda manuset. Kan förefalla märkligt då just kommunernas finansiering är en av budgetens stora frågor. Då utskottet röstade om saken kom avgörandet via en digital röst från soliga Portugal. Ett sådant röstningsförfarande är inte ok i finska riksdagen, heller inte i den svenska. Vet inte varför det ska vara ok i det åländska parlamentet, speciellt när hela upplägget andas panikåtgärd för att säkra en majoritet i utskottet. Pinsamt och ledsamt.

Att landskapsregeringens slogan ”Tillsammans för Åland” mer handlar om att bevaka sina maktpositioner än att på riktigt göra något konstruktivt av sina möjligheter blev glasklart efter denna utskottsbehandling. Moderaternas Jörgen Strand är värd respekt för sitt ställningstagande. Det finns en stor dos sundhet och integritet i Strands avståndstagande till det landskapsregeringen nu sysslar med.

Att kritisera landskapsregeringen kan för många uppfattas gnälligt, och visst blir ett frustrerat tonläge ofta anklagande. Men det finns och har under hela mandatperioden alltid funnits konkreta motförslag till landskapsregeringens många gånger ledarlösa politik. Bara till denna tilläggsbudget lämnades det in 20 budgetmotioner och till budgetbetänkandet 10 reservationer.

Utskottets arbete bör vara granskande och analyserande och inte som idag ett tondövt och toppstyrt gummistämplande. Synd att utskottets sista budgetarbete före 100-årsfirandet av vår självstyrelse blev så här smetigt.

JOHN HOLMBERG

VICEORDFÖRANDE FINANS- OCH NÄRINGSUTSKOTTET

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp