DELA

Några tankar om valet

En dryg vecka har gått sedan valet,alla bilder på glada personer längs vägarna och i tidningarna har försvunnit. Endast ett 30-tal av 254 uppställda är lite glada idag. De flesta andra sitter och tittar i den grop som har blivit i plånboken,en del större en del mindre samt har fina bilder av sig liggande i en hög som de inte vet vad de skall göra med.

Varför blev jag inte invald kanske många tänker, så många skyltar och annonser som jag hade. Man kan inte köpa sig röster med fina annonser,skall väljarna rösta på dig för att du ser fin ut på bilden? Nej dom gör inte det, så lättlurade är inte väljarna.

Att jag vädjade till partierna redan i februari och påminde dem i slutet på juli att de skulle samarbeta med att minska detta vansinniga penningslöseriet i detta val, men det klingade för döva öron, vi skall vinna till varje pris kunde man tro att de sa. Kosta vad de kosta vill!!

En lätt uppskattning av mig så har partierna och kandidaterna tillsammans lagt ut över en halv miljon (500.000) euro i valkostnader, rätta mig om jag har fel. De skulle säkert ha räckt med 10% av den summan.

En tidning från varje parti med partiprogram och och deras kandidater med bild och deras hjärtefrågor som utkommit till förhandsvalet hade räckt och tusan så mycket billigare.

Igge Holmberg hade vid förra valkostnad på drygt 20€ om jag minns rätt och blev invald.

Stephan Toivonen sa nu att han hade fått en räkning på lite över 80€ och blev invald.

Andra har lagt ut tusentals euro och inte blivit invalda. Borde detta inta säga något att man inte kan köpa röster med vackra annonser.

Okej , många har förtjänat väldigt bra på valet, tidningarna, reklamradio och tv, tryckerier och många fler. Partiernas budskap har nog kommit ut tillräckligt i radio, tv, och tidningarna helt gratis, massor med insändare som är gratis samt möta väljarna på olika platser och föra er talan.

Jag hoppas verkligen att partierna tänker om lite till nästa val,för annars kommer summorna att var ännu större den gången,till ingen nytta.

Att jag kastade ut en uppmaning i sista valveckan om de som hade ett varmt hjärta att alla inblandade i valet skulle betala in en summa till Röda Korsets flyktingkatastrof med tanke på vad som händer i vår närhet, partierna 1% av deras valbudget och kandidaterna 5% och andra 1% av de inkomster de haft av valet.

Nåja, de blev väl inte så mycket gensvar på den uppmaningen, men några ljusglimtar fanns det. Liberalerna skänkte 2300€ från försäljningen av valstugan till ”Barn på flykt”, några tekniker på någon sossekampanj skänkte sitt arvode 430€ till Rädda Barnen samt moderaterna i Eckerö som samlade in 290€ till matbanken, alla dessa är värda en ros för er omtanke.

Men vad gjorde ni alla andra? Snåljåpar!

Nu sitter några partier och försöker samarbeta om ett regeringsprogram, hur skall detta gå då man inte ens kunde samarbeta om att minska penningslöseriet i valet.

Bland de första de kommer att göra i regeringen är väl att besluta att vi skall spara, skall dom säga!

Väljarna har gjort sitt val, nu önskar vi de invalda lycka till för de behöver dom.

Sven-Åke ”Sågen” Gustavsson