DELA

Något skaver med julen

Julen står för dörren. Vi har sedan november sett våra orter förvandlas till något som påminner om den sagolika jul som vi alla någon gång drömt om. Julen är glädje och gemenskap. Vi ser fram emot god mat och vila från arbete och stress. Vi lyser upp vintermörkret, pyntar tillvaron och införskaffar julklappar. Julen är vår stora familjefest och barnens högtid. För varje lucka i julkalendern växer förväntningarna hos barnet som tänker: “Snart… Snart är julen här.”

Men det är något som skaver med julen. Vi matas med bilder av den perfekta julen. En jul som egentligen stämmer mycket lite överens med verkligheten. Många barn känner en obehaglig oro inför julen: “Hur blir det i år?” Och tankarna går till alkoholen som inhandlades samtidigt som pepparkakorna, knäckformarna och ljusen till änglaspelet.
Vi bär alla på våra egna och våra bekantas barndoms jular. Vi vet hur det är när drömmar går i kras, när föräldrar och vuxna inte längre är som de brukar, när trygga röster förändras och det börjar knipa i magen. Minnen från tidigare jular skaver och präglar vår tillvaro varje gång julen åter står för dörren.

Vi vet också att ensamheten känns större under högtiderna. Alla förväntas sköta sitt och den som känner sig ensam blir mera isolerad under julen. Om alkoholen annars tar för mycket plats i livet, tar den ännu större plats under högtiderna när Alko slår försäljningsrekord.

I en färsk svensk undersökning som kampanjen Vit Jul låtit göra tycker 54 procent av de tillfrågade barnen mellan sex och tolv år att vuxna blir annorlunda när de dricker alkohol. En 10 -12 årig pojke säger: “Det är jobbigt att inte veta vad som händer.” Många barn tycker att det är obehagligt när vuxna dricker alkohol – även när det inte handlar om fylleri eller missbruk. Alkoholbruket rubbar tryggheten.

“Snart …  Snart är julen här”, tänker b arnet. Och julen är här. Den räcker ut sin hand och ger oss en chans att bryta invanda mönster för att skapa julstämning utan alkohol. Som vuxna förebilder kan vi ta beslutet att skapa en ny tradition om ett alkoholfritt julfirande. Barndomens jular är minnen som består. Låt oss därför tillsammans ge alla barn i vår närhet den glädje som de ivrigt väntar på. Unna dig själv och alla barn den bästa julklappen – en nykter och vit jul tillsammans.
Ida Bernas
Nykterhetsförbundet hälsa och trafik