DELA

Myndigheters syn på funktionshindrade

Varför har man svårt att förstå att alla som har ett funktionshinder inte är handlingsförlamade!

Vi som har funktionshinder av något slag, vill inte bo på serviceboende eller ha hemhjälp. Vi vill leva ett lika värdigt liv som de som inte har funktionshinder. Varför skall man få höra att man skall ansöka om hemhjälp och få smaklös mat från hemservice? Jag som är synskadad vill leva normalt och behöver lite hjälp med att kunna leva ett normalt liv, trots att jag har min synskada. Absolut inte att jag vill ha hemhjälp eller smaklös mat från hemservicen. Jag vill göra min egen mat och städa själv, men kan behöva lite hjälp för att få ett bra resultat så här i början.

Att Socialen tror att man skall få ”personlig assistent” från hemservicen, så kan de se sig i månen. Enligt föreståndaren på Geta Hemgård, bor naturligtvis i Geta, så sa hen att jag skall säga till minst 1 vecka före, då berör det inte mina fritidsintressen eller att komma till olika föreningsverksamhet. Tror verkligen socialen att detta är ett värdigt liv? Nej, för ÅMHM har konstaterat att det var fel från kommunens sida! Tro inte att man från socialens sida har gjort något för att rätta till detta. Nej, för de tror att de inte behöver följa tillsynsmyndighetens beslut.

I dag var jag till Godby hälsocentral (21.12) fick av den unga tjejen som var läkare, konstaterade att jag skulle söka om hemhjälp! Nu var det nära att jag inte skulle ha tappat nerverna totalt, men sa till henne att det inte är ett värdigt liv. Jag vill leva normalt liv.

Nu ställer jag frågan till Chefsläkaren och till Socialchefen, varför tror Ni att vi som har ett funktionshinder är handlingsförlamade och behöver hemhjälp? Har inte vi rätt till ett värdigt och självständigt liv?

Susann Laag-Söderström