DELA

Mise gav monopol till Ålands Renhållning.

Nu från april skall Ålands Renhållning vara det enda stället jag kan föra mina hushållsavfallsprodukter till.
40 kilo per månad gratis är det sagt nu. Om jag kastar min gamla soffgrupp så betyder det att jag blir tvungen att betala för resterande vikt.
Det betyder vad i pengar till redan penningstinna aktieägare vid Renhållningen?
Efter många år med bra service vid soptippen i Jomala läggs den nu ner. Där finns ju stora områden som man kunde haft sorteringsflak och ta emot kunder på.
Men ack nej nu ska vi in på det trångbodda Renhållningen.

Varför stänga ett område som är bra? Inte närliggande grannar, stort utrymme mm?
Arbetade Mise för försämring? Ja tydligen eftersom vi kunder inte har valmöjlighet på vem som ska få ta mitt avfall och vart jag vill lämna det och för vilket pris.
Det kommer definitivt inte löna sig för mig att själv ta hand om mina sopor och köra dem. Nej för Mise-konceptet är utarbetat så att jag vinner på skaffa mig tunna och vem hämtar den och vart går mina pengar på den tömningen?
Jo fortfarande till penningstinna aktieägare på Renhållningen. Nu glänser deras bilpark med nya bilar för de kammat hem storkovan genom monopolet.

Renhållningsbilarna kör skyttetrafik mellan hushållen i Mariehamn för tömning av fyrfackstunnorna. Och det ska kallas ekostaden Mariehamn? Ju fler fack ju fler åkturer för tömning av kärlet. Vad kostar bara det kalaset med fler fordon för att tömma enskilda hushålls flerfackskärl? Vem betalar detta i slutändan?
Återvinningsstationer skall läggas ner skrev det i tidningen nyss. Okey så till vart går mina surt förvärvade 110 euro sen då? Nu är det till underhållen av återvinningsstationerna lär det sägas men jag blir bara mer och mer tveksam.

Förbättring blev det definitivt inte med Mise snarare en stor försämring för oss privatpersoner. Betala betala och tig säger kostymnissarna som inte ens ser längre än näsan räcker.
Till min förvåning erbjuder Mariehamn bostadstomter bakom dessa företag i Norrböle.
Det som inte förvånade mig var hur uselt intresse det var för dessa bostadstomter.
Vem vill bo i dessa trakter?
Råttorna fetare än de mest välgödda katterna springer mellan Dahlmans,Chips fisk och Renhållningen.
Måsarna sitter på hustaket och fönsterblecket till ÅHS huset mittemot Renhållningen och inväntar nästa lass föda.

Vad tänkte beslutsfattarna på när de ritade upp ett bostadsområde där?
Vill de ha samma liv på bostadsägarna som vid Algots varv? Bort med varvet för det skitar ner o hörs säger närliggande bostadsägare där.
Senare kommer klagoropen
-Bort med Chipsen, Dahlmans och Renhållningen samt övriga företag för de luktar och hörs med mera
Fattig medborgare och snart fattigare