Minskat medborgarutrymme hotar miljöorganisationer och demokrati i Norden
Miljöorganisationer är en viktig del av civilsamhället. I Norden bidrar vi och våra medlemmar till bättre politik genom att försvara naturen, miljön och klimatet – kärnfrågor för folkhälsa och långsiktig resiliens. Men i vissa länder är miljörörelsen under press: tillgång till rättslig prövning begränsas, finansiering skärs ner och röster tystas. Det är emot både nordiska demokratiska traditioner och principer och Århuskonventionen.
Vi ser en oroande urholkning av medborgarutrymme: växande press på forskare, journalister och offentligt anställda, hårdare straff för miljöaktivister och engagerade medborgare och försvagning av offentliga miljöinstitutioner.
Miljöorganisationer arbetar för människors rätt till en ren och hälsosam miljö och för naturens egna rättigheter. När civilsamhället utesluts från policyutformning och offentliga höranden eller hindras från att utkräva ansvar av regeringar uteblir viktiga granskningar av naturförstörande ekonomiska intressen. Resultatet kan bli snabba, obalanserade beslut – där natur, biologisk mångfald, klimat, och även alla medborgare drabbas av konsekvenser från skadade ekosystem och växande instabilitet i samhället.
Istället för höga ambitioner för att hantera klimat och ekologiska kriser ser vi motreaktioner i flera nordiska länder och i EU. Viktiga skydd i betydelsefulla EU-förordningar och direktiv möter politisk press och tillbakadraganden. Det hotar försvaga miljölagar och standarder. Krav på att EU-finansierade civilsamhällesorganisationer ska hindras från politisk påverkan blir ett direkt hot mot demokratiskt deltagande.
Även om situationen varierar mellan nordiska länder står vi i solidaritet. Vår region har länge varit en global ledare inom demokrati, hållbarhet och civilsamhälle. Vi måste skydda detta arv och förnya det för nästa generation.
Vi uppmanar nordiska regeringar att:
1. Skydda miljöorganisationernas demokratiska roll
Säkerställ att miljöorganisationer och deras medlemmar kan delta i offentlig debatt, policyutformning och rättsliga processer i miljöfrågor – i överensstämmelse med Århuskonventionen.
2. Motstå politiska försök att tysta miljöorganisationers påverkansarbete
Tillbakavisa narrativ och politik som delegitimerar miljöorganisationer, eller allmänhetens rätt till ren luft, rent vatten och en hälsosam naturmiljö. Säkerställ tillgång till miljöinformation, transparent beslutsfattande, rättslig prövning och offentligt deltagande.
3. Försvara medborgarutrymmet och rättsstatsprincipen inom miljöfrågor
Ta ställning mot krympande medborgarutrymme och miljöaktivism. Bekräfta demokratiska principer och behåll rättsstatsprincipen i kärnan av nordisk miljöförvaltning.
4. Säkerställ hållbar finansiering för miljöorganisationer
Erkänn den vitala roll som offentligt stödda, medborgardrivna miljöorganisationer har, och säkerställ att de inte undergrävs ekonomiskt eller begränsas i sin förmåga att förespråka natur, klimat och miljörättvisa.
De nordiska miljöorganisationerna, Helsingfors 7.5.2025.
MARIA REUMERT GJERDING
DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING (DANISH SOCIETY FOR NATURE CONSERVATION)
JOEL LINDHOLM
FINLANDS NATUR OCH MILJÖ R.F. (THE FINNISH ASSOCIATION FOR NATURE AND ENVIRONMENT)
JÓN KRAGESTEEN
FØROYA NÁTTÚRU- OG UMHVØRVISFELAG (FAROESE NATURE AND ENVIRONMENTAL ASSOCIATION)
ÞORGERÐUR MARÍA ÞORBJARNARDÓTTIR
LANDVERND, LANDGRÆÐSLU- OG UMHVERFISVERNDARSAMTÖK ÍSLANDS (ICELANDIC ENVIRONMENT ASSOCIATION)
TRULS GULOWSEN
NORGES NATURVERNFORBUND (THE NORWEGIAN ASSOCIATION FOR NATURE CONSERVATION)
TAPANI VEISTOLA
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO (FINNISH ASSOCIATION FOR NATURE CONSERVATION)
BEATRICE RINDEVALL
SVENSKA NATURSKYDDSFÖRENINGEN (SWEDISH SOCIETY FOR NATURE CONSERVATION)
ALYSSA BITTNER-GIBBS
ÅLANDS NATUR OCH MILJÖ R.F. (THE ÅLAND SOCIETY FOR NATURE AND ENVIRONMENT)