DELA

Miljoner till radion nästa år

Vad är problemet på Ålands Radio? Det undrar Runa Lisa Jansson i en insändare om Ålands radio och tv (ÅRTV).

Hon påminner om att personalen var missnöjd redan 2009 då hon satt i bolagets styrelse. Ärligt nog medger hon att också dåvarande styrelse misslyckades med att få in de pengar som bolaget enligt lag hade rätt till. Precis som nu handlade personalens missnöje den gången om konkreta frågor, inte om något allmänt gnäll som Jansson vill antyda.

Den gången var problemet att ägarna beslöt att upphovsrättskostnaderna för rikssvensk tv (också kommersiell) i sin helhet skulle tas från licensinkomsterna. Det innebar att nysatsningar som då hade gjorts bland annat för web och nya programblock måste revideras totalt och fem tjänster försvann från redaktionen.

Utan att gå in på dess mer detaljer, som redan framkommit i media, kan man säga att i år blev måttet rågat när hela personalen kallades till samarbetsförhandlingar för att minska antalet anställda med 1-2 personer trots att bolaget, efter två förlustår, gjorde vinst. Bokslutet för 2014 visade ett överskott på drygt 49 000 euro, en summa som knappt motsvarar kostnaderna för en tjänst som då drogs in.

Precis som 2009 finns nu utvecklingsplaner som inte kunnat förverkligas även om konsekvenserna inte varit lika drastiska – förutom att tre personer valt att säga upp sig. Och precis som 2009 jobbar personalen vidare utgående från befintliga resurser. Vi får väl räkna med ett rejält tillskott i kassan nästa år när vi firar att det gått 20 år sedan självstyrelsen utvecklades genom att ta över radion.

Då torde vi ha 8-10 miljoner euro i innestående fordringar bestående av licensmedel som ägarna under årens lopp inte fört över till Ålands Radio och TV Ab.

Bengt Hannus

radioanställd