DELA

Midsommar: Supahelgen framför alla andra

Midsommaren är en av de vackraste tiderna på året. Då borde man ha det trevligt och skönt. I stället blir det för mycket sprit. Det är ju ett vanligt fenomen: superhelgerna blir supahelger. Den traditionen är så inbakad i folkmedvetande att jag tror man får den med modersmjölken.
Detta beror naturligtvis på många faktorer. En av dem tror jag att är frihetskänslan ”Nu har jag gjort mig förtjänt av detta, ingen kan väl missunna mig att ha det roligt?”
Men tyvärr kryper supandet ner i åldrarna och har en tendens att öka för varje år. Det kan inte vara sunt att tolvåringar super sig redlösa. Någon måste ju då förse dem med sprit.

Alkoholen är ett gift och borde vara klassad som ett gift. Den har ställt till med så mycket elände för så många familjer. Men det går att ha lika roligt utan sprit, jag försäkrar er. Det beror på er själva, försök att vara den ni egentligen är, inte den person som dyker upp när spriten kommer ut i blodomloppet.
Jag kan förstå att rallarna förr i världen tog sig en rackbajsare efter ha slitit rejält med järnvägen. I dag är det mer psykologiska faktorer, vi mår helt enkelt inte särskilt bra.
Men inte tror jag att spriten kan göra bättre, tvärtom har den stjälpt många och i dag seglar många med trasiga segel.

Så låt midsommar bli en festlighet av kärlek, blommor, nypotatis och jordgubbar. Det är min förhoppning, men jag tror inte att den blir till verklighet trots att det är mycket bättre att bli berusad av årstiden och kärleken till det goda livet än att ligga och vomera i buskarna.
Jag vill önska dig och all andra en Glad Midsommar!

Bo Grapenskog
Växjö