DELA

Mer pengar i plånboken

Vi har just nu rusande inflation och ett extremt osäkert konjunkturläge. Det kommer att kosta alla ålänningar, vi kommer helt enkelt att få mindre pengar kvar i plånboken. Nu behövs åtgärder för att motverka det.

Åland kan inte i större utsträckning påverka varken konjunktur eller inflation vilket kan ses som en svaghet men de facto också är en fördel. Vi behöver nämligen inte vara rädda för att fövärra varken inflationen, räntelägen eller konjukturen i stort. Det borde ge oss större handlingsutrymme än vad staterna har.

Därför behöver vi omgående jobba för att flytta pengar in i ålänningarnas plånböcker och skapa arbeten. Det finns en rad åtgärder som man kan överväga;

En stramare offentlig ekonomi i kombination med att förbättra systemen för att ta del av externa (exempelvis EU) medel skulle ge möjligheter till kommunala skattesänkningar, ett utökat reseavdrag och ett återinförande av arbets- och pensionsskatteavdrag med rejäl laddning för låg- och medelinkomsttagare

Därtill kunde investeringarnas prioritering omändras till att satsa mer på underhåll och mindre nyproduktion. Det skulle betyda att vi skulle lägga mindre pengar på material, som ofta köps utifrån, och mer pengar på lokala arbetstimmar.

Slutligen, oljeberoendet behöver fasas ut i en raskare takt. Återbetalningstiden för alternativa källor har kortats rejält med den nya prisnivån för fossila bränslen. Också denna åtgärd skapar arbetstillfällen.

INGRID ZETTERMAN (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp