DELA

Medelhavsmat är bäst

I EU gjordes nyligen en undersökning på 1.5 miljoner människor vilka som är friskast och det visade säg att boende i medelavsområdet mår bäst. Dom som följer den s.k. medelhavsdieten lider mindre av hjärtsjukdomar, cancer, Parkinson och Alzheimer. Medelhavsdieten består av mat från havet inklusive frukt, grönsaker och olivolja men intressantare är nog vad man inte äter, man äter väldigt litet kött och mejeriprodukter.Märk alltså att undersökningen gällde så många som 1,5 miljoner människor.

Japan har världens högsta medelålder och där äter man i stort samma mat som vid Medelhavet.
Man har undersökt finländarnas matvanor och det visar sig att finländarna mådde fysiskt (men förstås inte psykiskt) bäst under och efter kriget då man av naturliga skäl åt det som fanns och det var enligt undersökningen kolhydrater (rovor,potatis o.s.v.) men det man inte hade tillgång till var kött och mejeriprodukter. Det finn s hur många undersökningar som helst som visar att människan mår bäst av den så kallade medelhavsmaten, alltså mycket mat ur havet, mycket grönsaker och frukt men liten mängd rött kött och liten mängd mjölkprodukter. Vill man äta kött så är kött från vilda djur att föredra.

I LCHF-maten var det någon som rekommenderade att äta som inuiterna, mycket kött, men det är ju rent vilseledande eftersom inuiterna har en helt annan ämnesomsättning än vad vi har, deras ämnesomsättning har utvecklas under tusentals år att passa i dom förhållanden dom lever i. Dessutom är deras medellivslängd ännu rätt låg, 66 för män och 72 för kvinnor vilket är cirka 10proc lägre än vår.
Jag har personligen ingått i en speciell grupp som udersökts av forskare från Tyskland och den undersökningen gav entydigt svar att man mår bäst av den så kallade medelhavsdieten enligt vilken man skall äta fisk, frukt och grönsaker. Visst skall man äta fett men ät då rätt sorts fett, det så kallade ”mjuka” växt- och fiskfettet.
Kanske det är bäst (och trevligast?) att äta litet lagom av alla sorter och att inte överdriva ätandet av en viss sorts föda?
VS (duktig veterangolfare)