Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Maritimt center på Åland

En av mina visioner har länge varit att upprätta ett Maritimt center i Östra hamnen, kanske i anslutning till Mariebad för synergieffekter? Under många år har jag sett båtuthyrningar, jetski uthyrning, para-sailing, båtcharter med mera komma och gå på Åland. Administration, marknadsföring och logistik har varit så kostsam och krävande att det inte gått runt. Ponera ett center som tar hand om all utrustning och bokningar för företagarna på ett ställe och som verkligen syns för turisterna. Centret kunde även sköta alla fiskeguiders bokningar och vara central plats där kunderna hämtas och lämnas. Guiden kan även beställa matkorg från restaurangen och kunderna kan fast köpa egen fiskeutrustning på plats om de vill.

Vi har en fantastisk skärgård ”Ålands guld” eller vad man vill kalla det, men det är svårt att få uppleva den både för turister och ålänningar om man inte har egen båt. Tänk om landskapsregeringen skulle göra lite som Venedigs stad. De skulle årligen betala för att det skall finnas ett antal ”statligt” anställda båtförare som kör omkring turister i sina båtar som taxi. Även många marknadsförda turer som exempel: lunch på Rödhamn, båttaxi från Västra hamnen till Marincentret eller Hotell Arkipelag, eller varför inte turer ut till golfbanan i Kastelholm. Det går inte att beskriva hur fint det är att få åka motorbåt ut till golfbanan en tidig sommarmorgon för att ta iland i Slottsundet och sedan traska upp till klubbhuset, en helt fantastisk upplevelse!

Tänk er att centret även hyr ut båtar som Airbnb! Ålänningar som vill tjäna en extra slant på sin båt som bara ligger och skvalpar, kan hyra ut den då den inte används.

Tänk er om alla båtälskande ålänningar som gärna är ute på sjön under helgerna har ett schema där turister kan boka in sig via centret och föraren kör ut turister till specifika mål som de själv angett och marknadsfört via centret?

Plötsligt är skärgården mer levande och nåbar för alla!

Björn Hägerstrand (MSÅ)