DELA

Mariehamn – De tusen sniglarnas stad

Läste med förskräckelse att Mariehamns stad inte har någon som helst strategi eller plan för hur man ska hantera alla dessa mördarsniglar som invaderar staden med omnejd. Vad händer den dan en cyklist halkar omkull på grund av sniglarna, eller gamla tant Agda bryter lårbenshalsen när hon halkar omkull på dom? Vem är ansvarig?
Detta är nu inte ett isolerat problem i Mariehamn, men eftersom jag är stadsbo så skriver jag om staden. Det finns många invånare som drar sitt strå till stacken med att hålla sina gårdar klippta och så snigelfria det bara går medelst plockning gift mm. Sen har jag också sett många som går och plockar sniglar även på stadens mark. Det gör jag också numera. Men, det är inte kul att komma hem med påse efter påse full med (stadens)sniglar och fylla den egna soptunnan…
Jag anser att staden bör ta ett visst ansvar i denna fråga. Det finns enkla och inte allt för kostsamma sätt att minimera sniglarna.
– Gör det enkelt för dom som plockar sniglar, sätt upp snigelsoptunnor längs gångvägarna.
– Slå/klipp gräset invid gång/cykelbanor. Idag finns det många ställen där (o)gräset är nästan meterhögt och fungerar som snigel BB. Dessutom är det inte särskillt snyggt, det ser ovårdat ut.
– Ålägg alla gårdsägare att hålla sin gård välklippt och få bort alla öppna komposter. (Det finns billiga plastkomposter på till exempel Sparis)
Angående den sista punkten, staden kan ha åsikter om huset inte är målat mm så dom kan nog ha åsikter om privata ”snigelfarmer” också.

Det är inte särskilt trevligt att bo granne med en ”snigelfarm”. Det kan vara tomt på sniglar längs en hel gata utom utanför ett enda hus, och mycket riktigt, tittar du in lite så är där ett paradis för sniglarna med långt oklippt gräs. Och om gamla tant Agda har svårt att plocka sniglar så hoppas jag någon snäll granne hjälper henne med det eller hjälper henne köpa och strö ut snigelgift.
Med hopp om att många stadsbor och även staden ställer upp och försöker minimera antalet mördarsniglar.
Mariehamnsbo