DELA

Mångkultur naturligt för ålänningarna

Jag hör till dem som tycker om att Åland växer med fler ålänningar. Jag gläds åt alla som kommer hit, hittar jobb och kärlek och slår ner sina bopålar. Alla som förverkligar sina drömmar här och som utvecklar lika stark kärlek till sin hembygd som jag har.

Jag hör också till dem som tycker att Åland kan och ska dra sitt strå till stacken för att hjälpa några av de 50 miljoner människor som är på flykt, som inte kan förverkliga sina drömmar och leva sitt liv som man tänkt. Jag vill göra detta på bra sätt så att dessa människor kommer till sin rätt, lär sig språket, får jobb och kan dra sitt strå till stacken. Jag tycker också att man ska vara öppen och ärlig med det att vissa seder får man ta dit man kommer och att man ska vara tydligt med att integration betyder sammanblandning. Många saker är berikande kulturellt samtidigt som t.ex. en omodern kvinnosyn är oacceptabelt.

På Åland finns över 90 nationaliteter och det talas över 50 språk, något som jag alltid inkluderar i presentationer för gäster, mångkultur har alltid varit naturligt för ålänningarna i och med sjöfarten som tagit oss världen runt i många generationer.

Samtidigt hör jag till dem som värnar demokratin och dess beståndsdelar väldigt högt, jag förstår att alla inte tycker som jag. Jag debatterar gärna och framför det jag tycker att är rätt.

Yttrandefrihet får inte missbrukas men den får inte heller missbegränsas och man ska vara försiktigt att påla ut var demokratins yttre gräns är. Förklenande och nedtryckande uttryck om meningsmotståndare är lätt att i misstag ta till i en het debatt när känslorna svallar.

När det gäller mina meningsmotståndare i detta ämne så kan det dock bli så att man själv är som man påstår att de är om man föraktar dem alltför tydligt. Tänk på det i fortsättningen både ni som tycker som jag och ni som inte gör det.

Danne Sundman (MSÅ)