DELA

Många är intresserade av att besöka Åland

Åland i Åbo, igen. Här följer rapport från skärgårdskommunernas marknadsföringsdagar i Åbo, 17-19 maj.
Det är bara två månader sedan sist, nu är vi här igen. Mitt i folkvimlet i Åbo, i köpcentret Hansa, där över 20.000 människor passerar dagligen. Kommunerna Brändö och Kumlinge står för arrangemanget, platsen är vald efter goda erfarenheter från de senaste 3 åren.

Vi marknadsför hela Åland, svarar på åbobornas frågor om den stundande sommarens aktiviteter och händelser i vårt örike. Vi får frågor om resandet med skärgårdsfärjorna, boende i stugor och på campingar, service i gästhamnar, rutter och farleder, cykelpaket och evenemang. Vi har VisitAlands broschyrer, skärgårskommuners material samt företagens egna reklamblad. Vi kan ringa och kolla upp boendemöjligheter eller till och med hjälpa till med en stugbokning.
Cykelpaket och cykelrutter tycks vara i ropet. Tiotals kunder får hjälp av oss i planeringen av sin cykelsemester där Mariehamn ofta är målet men vägen dit varierar. Vi slår givetvis ett slag för skärgårdsvägen med korta avstånd och lugnare vägar.
Många båtfarare känner till många hamnar men vill se nytt varje år. Golf nära gästhamn intresserar, likaså barnvänliga aktiviteter inom räckhåll.

Besöksmål som ofta efterfrågas är bland annat Kökar och Källskär, Kumlinge kyrka, Geta bergen, Sadelin leden, Tjudo Vingård och Mariehamn med museer samt Kobba Klintar. Champagnefyndet verkar inte intressant, däremot hyllas Aplagårds äppelcider från Kökar som vi bjuder på smakprover av.
Några intresserar sig för skärgården som boningsort. Vi berättar om möjligheten att flytta till Åland, uppluckrande av jordförvärvsreglerna och därmed chansen på tomt på planerat område. Vi har kartor och information om bostadsområden på Brändö och Kumlinge och vi välkomnar nya skärgårdsbor. Tillgången till optiskt fibernät förvånar folk, likaså närheten till Åbo särskilt från Brändö, till och med att pendlande till arbete några gånger i veckan är möjligt.

Åland är absolut intressant och upplevs väl tillgängligt under sommaren. Inte ens Mariehamn känns lockande under vinterhalvåret, då ser man staden enbart från fönstret på picknickkryssaren. Frågan om hönan och ägget finns likväl på våra som på kundernas läppar, speciellt gällande skärgårdens turism: vilket skall komma först, en förlängd servicesäsong med öppna restauranger och gästhem eller turisterna som efterfrågar servicen?
Några inbitna Ålands-besökare skulle vilja turista i skärgården redan nu på våren men det är svårt att hitta öppna krogar och gästhamnar.
Vi som jobbar dessa tre dagar i Åbo med leende på läpparna och tusen detaljsvar i huvudet om turist-Åland är skärgårdskommunernas utsända, både kommunanställda och företagare, samtliga övertygade om att jobbet som vi är viktigt för hela Åland.
Satu Numminen
Kumlinge kommun