DELA

Regeringen är väl vald för hela skärgården?

För över ett år sedan presenterades en utredning avseende en ny färja till kortrutt systemet. Efter den presenterats, bara tystnad. Alla känner till den åldrande färjflottan som landskapsregeringen ansvarar över. Det mesta är avskrivet och anses som miljöförstörande och i behov av nyanskaffningar. Utredningen visade på delvis nytänkande vad det gäller energi och utförande.

Den senaste färjan som landskapet sätter i trafik är 34 år gammal, ersätter Grisslan som är 10 år äldre. Bra att man får till en färja med betydligt större kapacitet än den gamla, men det är ju knappast den sittande regeringens förtjänst.

Alla pratar om hur mycket utredningarna kostar och leder de inte till beslut är det riktigt förstörda skattemedel. Alla är överens om att kortrutt skall införas men landskapsregeringen är inte på det klara med i vilken ordning saker skall utföras.

Ser vi problem med för många bollar i luften? Man blir förskräckt när ytterligare en boll kastas upp i luften. Brobyggande över Prästö sundet, en insats som inte kan försvaras med kostnadsinbesparingar enligt utredningar som landskapsregeringen beställt men uppenbarligen väljer att bortse från. Avgörande istället är att det kan förekomma 20 minuters långa kötider. Är det argumentet, så är vi ekonomiskt långt ifrån försvarbart beslut. Jag har i princip inget emot en bro över sundet men det skall inte föregå de insatser som kan bespara den åländska budgeten massor av skattemedel. Problemet uppstår när landskapsregeringen väljer att börja utreda ytterligare åtgärder istället för att besluta om redan utredda problemställningar.

I tisdagens tidningen Åland uttalar sig Veronica Thörnroos om det viktiga i att bygga ut kortrutt i skärgårdstrafiken. Inte med ett ord förklarar hon varför hon önskar hålla kvar den dubbla långrutts- trafiken mellan Hummelvik och Torsholma (Brändö). Med fast förbindelse mellan Föglö och fasta Åland skapas möjligheter till en tätare trafik för hela skärgården från norr till söder. Billigare, natur vänligare, anpassningsbar efter behov. Kort sagt som trafikministern säger ”kortruttssystemet måste bli av nu”

Direkt fråga till trafikministern V Törnroos:

Mer än 1 år har gått sedan utredningen lades fram.

Varför har det inte begärts in offerter på den nya färjan som utredningen förslog? Nästa steg är att beställa.

Det gäller att fördela utgifterna över flera år när kassan sinar.

Mikael Staffas

Lagtingskandidat för Liberalerna